Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Vitatéma a csongrádi kötvény

Hétszázmilliós kötvénykibocsátással teremti meg fejlesztési forrásainak fedezetét a csongrádi önkormányzat. A helyi ellenzék szerint adósságcsapdába kerülhet a település, amely közel egymilliárdos hitelállományt halmozott föl az elmúlt években. A polgármester viszont biztos benne, hogy rendeződik a város pénzügyi helyzete.
A csongrádi polgármester lehetőségeket, ellenzéke viszont veszélyt lát az önkormányzat hétszázmilliós kötvénykibocsátásában. Utóbbiak azzal érvelnek, hogy miközben a választási kampány során dicshimnuszokat zengett a szocialista városvezetés a település pénzügyi helyzetéről, utóbb kiderült, közel egymilliárd forintos hitelállományt halmozott föl Csongrád az utóbbi években. Mindemellett azt is többször szóvá tették a jobboldalon, hogy az intézményrendszer működésének financiális feltételeit sem tudja biztosítani a város, és szerintük jól példázza ezt a kifizetetlen számlák sokasága, illetve az elmaradt juttatások, amelyek a helyi oktatást és egészségügyet jellemzik.

Problémának leginkább azt tekintik a kötvénykibocsátás ellenzői, hogy ekkora – közel 300 milliós – önkormányzati működési hiány mellett nem lehet garantálni a visszafizetést. Éppen ezért a városi költségvetés rendezése nélkül hiábavalónak tartják ezt a menekülési útvonalat, ami egyébként magában hordozza a települési vagyon felélésének veszélyét is.

– Likviditási nehézségeink ellenére biztos vagyok abban, hogy a fejlesztések beindítása mellett rendeződik a város pénzügyi helyzete – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester hangsúlyozta, az összeg – legfeljebb – felét működési célra és korábbi kedvezőtlen hitelek kiváltására használják fel, ezért téves az a megközelítés, hogy a kötvénykibocsátással nőhet a település adósságterhe – éppen ellenkezőleg. A kötvénykeret másik részét az uniós pályázatok önrészeként használnák föl: ebből épülne meg az új uszoda, állítanák helyre a városközpont épületeit és köztereit, illetve a városi intézmények felújítását is így finanszíroznák. Bedő hozzátette, a húszéves lejáratú kötvény törlesztésére nem kért türelmi időt a város, szerinte ugyanis meg tudnak birkózni a helyzettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villáskulccsal ütött a bokrosi lány

A csongrádi rendőrök elfogták azt a fiatal bokrosi lányt, aki az elmúlt héten összeverte egyik… Tovább olvasom