Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Zajos tisztújítás a hegyközségnél

Ungerbauer Györgyöt választotta elnökének a csongrádi hegyközség a szervezet hétvégi tisztújító közgyűlésén. Az eredmény nélkül zárult decemberi eleji ülésen még három jelölt indult a vezetői posztért, de szombaton Szabadkai Imre – részben a leváltott elnök lapunknak tett nyilatkozata miatt – visszalépett. Az új elnök első feladatának a programalkotást tekinti, s emellett az a célja, hogy Csongrád legyen a borvidék központja.
Ungerbauer György Csongrádot tenné a borvidék központjává. Fotó: Bíró Dániel
Nem maradt ülőhely, de még állóhely is alig a csongrádi hegyközség tisztújító ülésének otthont adó városházi díszteremben. A tagság érdeklődését gerjeszthette, hogy a december eleji, eredmény nélkül zárult ülésen az elnökjelöltek kortesbeszéde személyeskedő vitává fajult.

Éppen a korábban felborzolt kedélyek miatt a jelenlévők a választás gyors lebonyolításában reménykedtek, de a megjelent 181 szőlőtermelő regisztrálása egyórás késést eredményezett. A jelöltállítás előtt egy kiskunfélegyházi illetőségű ültetvénytulajdonos, Dósai László kért szót, és arra emlékeztetett, hogy a törvényi szabályozás szerint csak olyan személy kerülhet a hegyközség élére, akinél nem áll fönn összeférhetetlenség, vagyis nincs semmiféle kapcsolata a termelők számára ellenérdekelt felvásárlókkal. Ezek után Ungerbauer György jelölését elfogadták a tagok, az eddigi elnök jelölése kapcsán viszont jogi természetű vita alakult ki.

Gulyás Ferenc elismerte, hogy tulajdonrésze van a Bokrosi Borászati Kft.-ben, ugyanakkor leszögezte: személyesen nem áll kapcsolatban a cég ügyfeleivel. Kiss István hegybíró felszólalásában amellett foglalt állást, hogy nincs ilyen kritérium a vonatkozó jogszabályban, a felkért jogi tanácsos pedig az alapszabályra hivatkozva a többség döntésére bízta az aspiránsok kijelölését. A szót kérő Ungerbauer György kijelentette, az összeférhetetlenség ellenére mindenképpen szeretné, hogy Gulyás Ferenc is felkerüljön az elnökjelöltek listájára. A korábbi ülésen harmadik jelöltnek felkért Szabadkai Imre viszont visszalépett a megmérettetéstől.

Döntését azzal indokolta, hogy a választás eredményességét tekinti a legsürgetőbbnek, de hozzátette: szégyelli magát, hogy a hegyközség elnöke úgy nyilatkozik a sajtóban, mintha minden rendben volna a bokrosi dűlőkben, és jónak minősíti a csongrádi termelők idei mérlegét. A megszólíttatott Gulyás Ferenc szerint megromlott kapcsolatuk áll Szabadkai döntésének hátterében, nem az említett okok.

A titkos szavazáson a voksok több mint hatvan százalékát Ungerbauer György kapta. Az újonnan megválasztott elnök érdeklődésünkre elmondta, úgy érzi, húszéves szakmai tapasztalatának és pozitív hozzáállásának köszönhető a többség támogatása, amit azzal kíván meghálálni, hogy egyes gazdák helyett a közösség érdekeit helyezi majd előtérbe munkája során. Ennek szellemében dolgozza ki rövidesen a hegyközség rövid, közép- és hosszú távú programját, aminek egyik fontos eleme lesz, hogy Csongrád a borvidék központjává lépjen elő a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól emelkednek a csongrádi buszbérletek árai

A csongrádi önkormányzat átadná a Vasút utcai ápolóotthon és a Gondviselés háza fenntartásának… Tovább olvasom