Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Zweigelttel kezdték a szüretet

A hegyközségi terület egyötödén termelt zweigelt szedésével kezdődött a szüret a hét végén Bokroson. A cabernet fürtök harminc százaléka még zöld, de az idei évjárat minőségén sokat javíthat a szeptemberi nyár. A bokrosi hegybíró szerint jövőre tovább fog csökkeni a termelők száma és a művelt terület nagysága.
Az idei zweigeltből külföldre is szállít a Bokrosi Borászati Kft. Fotó: Tésik Attila
Hét végén megkezdődött a szüret a bokrosi szőlőkben. A zweigelt felvásárlását a Bokrosi Borászati Kft. indította be, s mivel több ezer mázsát külföldi piacra szállítanak a 123 hektáron termelt szőlőből, a szedés az igényeknek megfelelő ütemezéssel folyik. A Csongrádi Bor Kft. egy hét múlva kezdi a felvásárlást. A hegyközségben készült termésbecslés szerint a tavalyi eredmények felét sem érik majd el az idei mutatók, ráadásul a sok nyári eső miatt a bogyóhéj felrepedt, megindult a gombásodás, ezért számottevő mennyiségben rohadnak a fürtök.

– A kék szőlők még állják valahogy a sarat, s ha az időjárás így marad, a hónap végén azokon az ültetvényeken is megkezdődhet a szüret – nyilatkozta lapunknak Kiss István, a csongrádi borvidék hegybírója. – A cabernet harminc százaléka még zöld, de ha huzamosabb ideig 20-22 fokos száraz időben érhetne a szőlő, megindulna a cukrosodás, s akkor kellemetlen helyett közepes évjáratként tudnánk elkönyvelni a 2005-ös esztendőt – tette hozzá.

A 870 hektáros bokrosi területből 630 hektárt műveltek meg idén a csongrádi gazdák, akiknek száma még mindig megközelíti a
kétezret. A tapasztalatok szerint azonban folyamatosan nő a kivágások iránti kérelmek száma.

– Ha az unió végrehajtja tervezett elképzeléseit, azaz 2008-ig mintegy ötezer hektárt véglegesen kivon a művelt területek összességéből, környékünkön is sok szőlőt felszámolnak – vélekedett a jövővel kapcsolatban Kiss István, aki szerint az elöregedett ültetvények újratelepítésének költségeit kevesen tudják vállalni, ezért a többség fel fog hagyni a szőlőtermesztéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzem és iskola működik majd az ipari parkban

Jövő áprilisban a gyártás, szeptemberben pedig a szerszámkészítő-képzés is beindulhat a csongrádi… Tovább olvasom