DélmagyArchív

2014.12.02. 09:50

Fiam, még dolgom van a hivatalban!

DélmagyArchív 1934: Egy félrelépés története nagyapáink korából. A szomszéd foglalkozzon a saját ablakával!

Panek Sándor

Több éve együtt élő szegedi házaspárral történt az alábbi eset 1934-ben. Az újságíró ugyan nem ír neveket, de a sztori aligha légből kapott. A hasonló esetek rendszerint bírósági aktákból származtak.


A férj egy vasárnap délután mozijegyet vett 5 órára maga és felesége számára. Mozi előtt volt egy kis dolga a hivatalban, ezért nem együtt indultak el, hanem találkát beszéltek meg ötre a mozi előtt. Mivel a férj gyorsan végzett, sétára indult, s hogy, hogy nem, meglátott egy csinos hölgyet az utcán.

 

Egy félrelépés története. Délmagyarország 1934. április 20.


A hölgy jól öltözött volt, könnyen barátkozott, és szívesen vette a tekintélyesnek látszó férfi bemutatkozását. Már jól beszélgettek, amikor eszébe jutott a hitvese, vagyis inkább az ötórai találka.


Ekkor jó ötlete támadt, bár innen származott későbbi összes kellemetlensége is. 10 perccel későbbre találkát beszélt a csinos nővel, gyorsan elszaladt a mozi elé és - itt Kabos Gyula emlékére muszáj idézni a korabeli újságot:

Fiam, te csak ülj be a moziba, nekem még dolgom van a hivatalban, félóra múlva én is itt vagyok.

És a lány tényleg várta. Egykettőre a férfi lakásán voltak, előkerült a feleség déli sütije, ami már magában gyanút kelhetett volna, de erre nem volt szükség, mivel kulcszörgés hallatszott, és nyílott az ajtó.


Csak a feleségnek volt kulcsa, így gyorsan kellett cselekedni: a csinos nőt hamar áttette a hálószoba utcai földszintes ablakán, majd nyugalmat árasztó arccal visszament.

- Mit csinálsz te itthon?

- Megéheztem, fiam, meg nagyon fájt a fejem és inkább nem mentem be a moziba...

A moziról kiderült, hogy nem is ötkor, hanem hétkor kezdődött. Baj azonban, a férj szempontjából, még nem volt, hisz a feleség nem gyanakodott.


Nem is lett volna baj, ha a szomszédok nem vették volna észre a hálószoba ablakán kitett jól öltözött hölgyet, és nem siettek volna elújságolni a feleségnek.


Válóperes kereset lett az esetből, bár a férj szánta-bánta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!