Hallgassa élőben!
Fotó: Frank Yvette

Matematikus tehetségeket díjaztak az Agórában

Majdnem négyszáz diák nevezett az idei tanévben határon innen és túlról a 17. Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaversenyre. A legjobb eredményt elért tanulók tegnap vették át díjaikat a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Immár 17. alkalommal hívta versenyre a matematika ifjú tehetségeit határon innen és túlról a Bonifert Domonkos Alapítvány, az Ifjú Tehetségekért Jövőnk Érdekében Egyesület, a Bonifert Domonkos Általános Iskola és a Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelyének közössége. A Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny gyökerei azonban jóval messzebbre nyúlnak. Bár kezdetben más néven, Kis Matematikusok Versenye címmel, de már összesen 34 esztendeje írják ki a megmérettetést.

A matematikaverseny legjobbjait serleggel és könyvjutalommal díjazták a szervezők.
Fotó: Frank Yvette

Az idei tanév során a négy levelező fordulóba csaknem négyszáz, 3–8. osztályos diák kapcsolódott be. Közülük 212 tanuló Erdélyből, a Vajdaságból, a Felvidékről és Kárpátaljáról nevezett. A járványhelyzet miatt online rendezett döntőbe 150 diák jutott be, közülük ötven határon túli tanuló. Juhász Nándor, a verseny egyik főszervezője elmondta, a tavalyi döntőt a koronavírus meghiúsította, így a tavalyi és idei tanév döntősei együtt mérették meg magukat. A legjobb eredményeket elért diákokat évfolyamonként jutalmazták a szervezők. 37 iskolából összesen 69 diákot és 21 felkészítő pedagógust méltattak a díjátadó ünnepségen, amelynek a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont tegnap.

Az ország minden részéből, többek között Győrből, Budapestről, Debrecenből, Pápáról, Nyírbátorból, de Aradról, Szabadkáról és Kolozsvárról is érkeztek tanulók, hogy átvegyék nyereményeiket.

Az első három helyezettek mellett egy külön kategóriában is hirdettek nyerteseket. Kiemelt első díjasokként minősítették azon 15 diákot, akik a feladatok hibátlan megoldása mellett száz százalék felett teljesítettek, tehát megoldásaikkal pluszpontokat is szereztek. Az eredmények alapján megyénk is számos ifjú tehetséggel büszkélkedhet. Az első helyezettek közül kilenc, a minősített legjobbak közül pedig négy Csongrád-Csanád megyei tanulót is méltattak.

 

Hozzászólások

Rubint Rella megvillantotta tangás fenekét – mesés helyen nyaral épp
Közösségi oldalán jelentkezett be a nyaralás alatt.
Autókból lövöldöztek egy mexikói városban, másfél tucat embert öltek meg
A lövöldözéssel összefüggésben egy embert őrizetbe vettek és lefoglaltak három járművet.
A jövő operaénekes csillagai lehetnek - Galéria
Díjkiosztó gálával zárult a Simándy József Nemzetközi Énekverseny vasárnap a Szegedi Nemzeti Színházban.
Olaszország történelmet írt, legyőzte Walest
A labdarúgó Európa-bajnokság történetében eddig még soha nem fordult elő olyan, hogy bármely együttes három győzelemmel, kapott gól nélkül jut tovább: ezt vitte véghez a Roberto Mancini vezette olasz válogatott, amely a csoportkör harmadik, záró fordulójában 1–0-s győzelmet aratott Wales ellen, így természetesen az első helyen zárt az A jelű kvartettben.
Búcsúztak a Mindszenti Általános Iskola diákjai
Sikeres tanévet zárt a Mindszenti Általános Iskola, mind az 54 diákjuk sikeresen felvételizett középiskolába. A diákok főként vásárhelyi, szegedi és szentesi intézményekben folytatják tanulmányaikat. 
Fiola alig aludt a meccs után; legalább 300-szor visszanézte a gólját
„Mindig megkapom a magamét. De ezeket a negatív véleményeket nem szoktam magamra venni.”