Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kiirtották a szegedi cukrász családját - 1994

Orosházán, Szegeden és Szabadkán az előző évi kecskeméti tragédiához kifejezetten hasonló gyilkosságok történtek. Valamennyit a hidegvérű, profi kegyetlenség jellemezte. Szegeden a közismert Z. Nagy család kiirtása rázta meg a várost. És mellesleg választási év is volt: nyár elején a szocialisták győzelmével Horn Gyula alakíthatott kormányt, decemberben pedig a szocialista Szalay István lett Szeged polgármestere.
Január 25-től a félelem és a felháborodás légköre uralta Szegedet. Ekkor végeztek ugyanis a 42 éves Z. Nagy Bálint cukrásszal, feleségével és két gyermekével a Bárka utcában.

Kegyetlen napok

A sorozat már január 5-én megkezdődött. Ekkor Orosházán végeztek a korábban eltűnt Farkas Helga rokonával. Ahogyan a DM január 8-i száma írja Zsineggel fojtották meg Farkas Helga nagynénjét címmel: „Kiderült, hogy az áldozat az eltűnt szegedi Farkas Helga nagynénje, a két év éve elrabolt diáklány édesanyjának a húga. Információink szerint szabályosan kivégezték a szerencsétlen asszonyt. A támadók kidolgozott forgatókönyv szerint dolgoztak. A családapát csellel elcsalták, s szerdán este 10 óra után megjelentek a lakáson. A sikoltozó Némethnét zsineggel megfojtották, előzőleg két gyermekét megbilincselték, s az egyik szobában elzárták. Hat álarcos férfi hajtotta végre ezt a szörnyű cselekedetet."

Alig telt el néhány nap, január 23-án este négy embert gyilkoltak meg Szegeden. Íme a január 26-i DM címei: „Lemészárolták Z. Nagy cukrászt és családját – Ötmillió a nyomravezetőnek – Négyes gyilkosság Szegeden". A rendőrségi sajtóközlemény így szól: „A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes vagy tettesek ellen, aki (akik) 1994. január 23-án, feltehetően az esti órákban, lakásában lőfegyverrel megölte (megölték) Z. Nagy Bálint 42 éves Szeged, Bárka u. 6. szám alatti lakost, valamint 42 éves feleségét és 16, illetve 10 éves gyermekét."

Január 27-én így szólnak a lap címei: „Kérdések – válaszok nélkül – Felbolydult a város – Virágok a cukrászda ajtajánál – Hány sakál bérelhető néhány órára?" A rendőrség csak tapogatózik, nem beszél. Dr. Németh Károly százados, sajtószóvivő csak annyit mond: „– Kérjük az olvasókat, hogy amennyiben bármilyen felvilágosítással tudnak szolgálni a Z. Nagy család barátai, üzleti köréről, arról tájékoztassanak bennünket. Ismétlen: az esetleges nyomravezetőnek az ORFK vezetője nettó ötmillió forint jutalmat ajánlott fel, személyisége teljes inkognitóban tartása mellett."

Ráadásul ugyanez a lapszám arról is beszámol, hogy: „A szegedihez hasonló gyilkosságok történtek Szabadkán is. Az elmúlt négy nap alatt 9 holttestet találtak Szabadkán és környékén. Legutóbb Palicson, ahol egy házaspárt gyilkoltak meg. Személyazonosságukról nem tettek közzé semmit, ám azt tudni vélik, hogy a ház, ahol a bűntény történt, a szerb alkohol- és dohánymaffia tulajdonát képezte. A gyilkosságok módja – információink szerint – kísértetiesen hasonló."
És a DM néhány nap múlva közzé tesz egy fantomképet az egyik keresett gyanúsítottról.

Magda Marinko rendőrkézen

A február 2-i DM címei már így szólnak: Z. Nagy-ügy: előzetes letartóztatásban a „fantomkép" – Kihallgatás – két bombariadó között. A történtekről így számol be a lap: „Dr. Kasza Ferenc, a Csongrád Megyei Bíróság alelnöke ismertette a döntést: tegnap, február 1-jén a bíróság elrendelte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság által 1994. január 28-án este őrizetbe vett személy egy hónapos, március 1-jéig tartó előzetes letartóztatását a Z. Nagy-ügyben elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban." A gyanúsított bírósági kihallgatását két bombariadó is megszakította.

A február 3-i lap arról számol be, hogy: „A nyomozók először nevezték meg a pénteken az őt kihallgató rendőrtisztre támadó, majd kedden előzetes letartóztatásba helyezett személyt. Magda Marinko ő, jugoszláv állampolgár. Dr. Lukács szerint nevezettet adategyeztetésre hívták be a rendőrségre, s „elszámoltatása" közben merült fel ellene a gyanú: köze lehet a Z. Nagy család kiirtásához." És az is kiderül, hogy a Kecskeméten december 20-ára virradóra Horváth Antal és neje, valamint Dragutin Kujundjic horvát állampolgár sérelmére elkövetett gyilkosságok ugyanazzal a lőfegyverrel követték el, mint amellyel a Z. Nagy családot lemészárolták."

Ezen a napon tüntetésre is sor kerül Szegeden. Sokan vízumkényszer bevezetését követelik, hogy kiszűrhessék a határokon átjáró veszélyes bűnözőket.

Bombázások, paprikatilalom

A szarajevói gyilkos akciókkal, a szrebrenicai mészárlással a szerbek minden tűréshatárt átléptek az egyre inkább népirtássá fajuló boszniai háborúban. Az április 11-i DM már arról tudósíthat, hogy „NATO-bombák hullottak a szerb harckocsikra". Ám az igazi bombázások csak később jöttek.

Vajon ki emlékszik rá: ekkor is kitört egy paprikabotrány, ekkor is be kellett vonni a kereskedelemből a fűszerpaprikát. Ahogyan a DM október 1-jei száma írja: „Eltűnik egy időre a kispörkölt a kocsmákból is, meg a konyhaasztalokról is – a kormány úgy döntött, a kereskedelmi forgalomból be kell vonni az összes őrölt paprikát. Amelynek állítólag 15 százaléka szennyezett." Ekkor – lopott csomagolóanyagokban – míniummal szennyezett–színezett, gyönge minőségű paprikát hoztak forgalomba egyesek.

(Folytatjuk)

Összeállította: Szávay István

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népirtássá fajult a boszniai háború - 1993

Sok minden foglalkoztatta a szegedieket ebben az évben. A növekvő árak és munkanélküliség, a… Tovább olvasom