Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Meghalt Móra Ferenc és Somogyi Szilveszter - 1934

Meghatározó személyiségeitől vett búcsút ebben az évben a város. Február 8-án meghalt Móra Ferenc, május 11-én pedig Somogyi Szilveszter polgármester, aki kiváló, nagy formátumú vezetője volt a városnak. Lehár Ferenc viszont ebben az évben fűzi szorosra kapcsolatait a színházzal, Bálint Sándor és Berczeli Anzelm Károly pedig Izenet címmel lapot indított.
Móra Ferenc időskori portréja
Móra Ferenc halála megrázta a várost. A Délamagyarország február 9-i számában részletesen tudósít utolsó óráiról.

Az utolsó órák

„Csütörtökön reggel végetért a rettenetes küzdelem: Móra Ferenc szíve feladta az utolsó harcot. A lefüggönyözött ablakokon túl az első tavaszi napsugarak értek éppen a dermedt földre, simogatták a háztetőket, amelyeknek cserepein imittamott még hó fehérlik. És Móra Ferenc, aki annyira szerette a tavaszt és annyira várta ezt az első tavaszi napot, már dermedten, mozdulatlanul feküdt dúlt ágyán és sápadt arcára csak a villanyfény vetett szomorú-sárga világosságot.

A halál utolsó rohama már éjfélkor megkezdődött, de a nagybeteg erős szíve állta az ostromot, melle zihálva küzdött, de ereje egyre fogyott, egyre csökkent. A fekete órák lassan, kegyetlenül vánszorogtak el az ágy mellett és valamennyi vitt magával valamit: egy-egy darabot Móra Ferenc fogyatkozó erejéből, egy-egy atomot a hihetetlen csodába vetett hitből.

Két órakor már tudták a virrasztók, hogy legfeljebb órák kérdése a katasztrófa. Két óra után néhány perccel erősen felnyögött a beteg, hangja áthallatszott a legtávolabbi szobákba is. A szenvedés eltorzította a sápadt, beesett, árnyékos arc vonásait, a morfiuminjekció néhány perc múlva megnyugtatta a szervezetet.

Három órakor csendesen aludt, de lélegzése egyre nehezebb, egyre szabálytalanabb lett.
Hajnali öt órakor ismét nyugtalankodni kezdett, elvékonyodott ujjaival erőtlenül nyulkált a homlokához, Panka lánya fuldokló zokogással borult rája:
– Édesem, apukám, ugy-e megismersz...
A vértelen ujjak cirógatásra hajlottak, az erőtlen ajkak megmozdultak és nagyon halkan, de tisztán suttogták a fojtogató csöndbe:
– Kislányom...
Ez volt Móra Ferenc utolsó szava."

Szent-Györgyi sikere

A rossz hírek sora folytatódik. Június 8-án így szólnak a DM címei: „7 tanszéket megszüntetnek a szegedi egyetemen – Az orvosi karon 2, a jogi karon 1, a bölcsészetin 3, a matematekai karon 1 katedrát szüntetnek meg – Más tanszékkel rendelkező professzorok adják elő a leépített tárgyakat".

És a tudósítás sem szívderítő: „(A Délmagyarország munkatársától.) Nemcsak a szegedi egyetemen és nemcsak a szegedi egyetem orvosi fakultásán, hanem valamennyi magyar egyetemen megkezdik az új tanévben a tanszékek számának lineáris csökkentését."
A július 12-i lap viszont éppen a szegedi egyetem nagy sikeréről tudósít a következő címekkel: „Szent-Györgyi professzor a londoni vitamin-kongresszusról – Az értekezlet teljes egészében elfogadta a professzor C-vitamin vizsgálatainak eredményeit".

A jelentés mintegy előre jelzi a későbbi Nobel-díjat.
„(A Délmagyarország munkatársától.) Dr. Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem európai hírű tanára – mint jelentette a Délmagyarország – a Népszövetség meghívására három héttel ezelőtt Londonba utazott, ahol résztvett a vitaminkutatók nemzetközi tanácskozásán. Szent-Györgyi professzor külföldi útjáról most érkezett vissza Szegedre és a londoni megbeszélések eredményeiről a következőket mondott a Délmagyarország munkatársának:
– A Népszövetség politikai munkásságán kívül – amelyről ezúttal ne essék szó, igen értékes munkáját képezi, hogy időről-időre a tudományos kutatásokat egységes nevezőre kívánja hozni.

– Közös irányelveket és mérőegységeket állapítottunk meg – folytatta Szent-Györgyi professzor – és ez most már kötelező lesz az egész tudományos világra. A londoni értekezlet teljes mértékben elfogadta a C-vitaminra vonatkozó vizsgálataim eredményeit.
SzentGyörgyi professzor a C-vitaminra vonatkozó kutatásait most már teljesen befejezte.
– Az intézetemben ezidőszerint elvont kutatómunkát folytatok, – mondotta. Ez a munka az égés kémiájára vonatkozik. Tíz éve foglalkozom ezzel és ennek a munkának egyik része volt a C-vitamin előállítása. Most már azonban semmi dolgom a C-vitaminnal, az erre irányuló kutatásaimat befejeztem, kimerítettem minden vonatkozását."

Hitler és az előrálátó bíboros

Egyre gyakrabban szerepel a DM címoldalán Németország.
„Hitler váratlanul összehívta a birodalmi gyűlést.
A nagy hangulatváltozásban bizalmat szavaztat a horogkeresztes kormány és a Reichstaggal törvényesíti a kivégzéseket – Hitler beszédre készül a pénteki ülésen – Göbbels rádió-ostroma a külföldi sajtó ellen – 'Németországban minden csendes' – Rohamosztagosok bosszú-bombamerényletei – szólnak a július 11-i lap címei, jól jelezve, hogy a szerkesztőség nem igazán rokonszenvez az ott történtekkel.
És a tudósítás: „Berlin, július 10. A Hitler-kormány tegnap váratlanul szabadságra küldte az acélsisakosokat, a volt Stalhelm tagjait. A szabadság augusztus 18-ig tart. Ezalatt az idő alatt csak a frontharcos szövetség új jelvényét szabad viselni."

A vezérén kívül azonban más hangok is megszólalnak Németországban. A DM így ír róla: „Müncheni jelentés szerint Faulhaber bíboros, müncheni érsek nagy beszédet mondott. Beszédében kitért a véres eseményekre is. Kijelentette, hogy a katolikus egyházat nagyon megbántották.
– A helyzet az – mondotta –, hogy gyermekeinket óvnunk kell attól, hogy tévedéseikkel szüleik sírját maguk ássák meg. A papoknak a korszellem ellen kell fordulniok. A katolikus egyházban nincs hely az olyan papok számára, akik a jelenlegi áramlatok népszerűségéből akarnak hasznot húzni."

Látnoki szavak.

(Folytatjuk)

Összeállította: Szávay István

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra ítélték a bérgyilkos Pipás Pistát - 1933

Nagy érdeklődéssel kísért perben a Szegedi Ítélőtábla halálra ítélte Pipás Pistát. Shvoy Kálmán… Tovább olvasom