Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Pálya a SZAK-nak, kitörési pont a városnak - 1913

A szegedi sportolók 1912-ben szép sikereket értek el a stockholmi olimpián (két arany, egy ezüst). Ez is motiválhatta, hogy Szeged 1913-ban sokat invesztált a sportba. Emellett januárban kezdte meg működését a Szegedi Katolikus Nővédő Egyesület napközi otthona 34 munkásgyerek számára, októberben pedig megnyitották a Korzó mozit. Ebben az évben 3450 holdon 25 ezer mázsa paprikát termeltek a városban. Dr. Kun Izidor pedig megalapította a Harmónia hangversenyirodát.
A gazdagodó Szeged az 1910-es években mindinkább szembe találta magát azzal, hogy nem képes kitörni provinciális jellegéből. Az egyetemért a kormányzattal folytatott tárgyalások nem hoztak eredményt. A városnak tehát más kitörési pontot kellett keresnie. Kapóra jött, hogy Szegednek sokszínű és sikeres sportélete volt, ami jó befektetéssel kecsegtette a sikerekre éhes várost. Május 1-jén népünnepély keretében avatták föl a SZAK újjáalakított, korszerűsített újszegedi sporttelepét.

Nézzük, mit írt a Délmagyarország a SZAK sporttelepének avatásáról!

„(Saját tudósítónktól.) Közel hatezer ember jelent meg vasárnap délután a Szegedi Atlétikai Klub sporttelepén. Lázár György dr. főispán és polgármester vezetésével a szegedi társadalom és közélet, valamint a magyarországi sport fogadta ünnepévé ezt a május elsőt, amely nap döntő fontosságú a szegedi és délvidéki sportra és amely időtől kezdődik a SZAK megújhodása, igazi élete.

Ünnepies hangulat és kellemes meghatottság fogott el mindenkit, aki megjelent. A megnyitó rövid beszédekben és este a banketten ott rezgett és kért jellemző s lelkes szókat ez az eredmény: a tribün, amely kecses, megfelelő és az építőmesterek: Ottovay és Winkler elismerést érdemelnek. De a pálya is elsőrangú, csak füvesíteni kell, – hatalmas, s a környezete a legszebb, amit csak gondolni lehet. Ilyen pálya kevés akad a Monarchiában, a magyar vidéki városokban sehol."

A legszebb, amit csak gondolni lehet

„Több száz ember érkezett a szegedi sportünnepre az országból, főként Temesvárról, Szabadkáról és Budapestről. S akik e napon körünkben voltak, elragadtatással beszéltek arról, milyen általános immár a sport iránt való érdeklődés Szegeden, hogy a pályán Szeged intelligenciája: a legszebb asszonyok és lányok találkoznak, hogy a hatóság és a társadalmi vezetőség jár elől a jó példával. Mi pedig szinte csodálkozva kérdeztük önmagunktól: nini, ez is lehetséges? – tényleg mi velünk és körülöttünk esett meg a páratlan átalakulás. És láttuk, hogy igen, megérzett a levegőből, hogy az igazi játék csak ezután kezdődik. Ha ez az áldott szellem megmarad az illetékes körökben, ha az atléták és játékosok az eddigi energiával dolgoznak, úgy csakhamar elérjük, hogy a szegedi sport nemcsak a Délmagyarország fővárosa lesz, hanem jelentős helyet foglalunk el Budapest mellett. Mert ez a hivatásunk és ezt kell teljesítenünk, föltétlenül! Bízunk a szegedi energiában és a lelkesedésben."

Gyorsak, biztosak, önzetlenek

„A vasárnap fölavató ünnepének egyik érdekessége volt a SZAK csapatának nagyszerű játéka. A Temesvári Atlétikai Klub szimpatikus és igazán kitűnő csapatával mérkőzött. S amit a SZAK a második félidő tizenöt percében mutatott, az egy klasszisú volt bármely budapesti elsőrangú csapatéval. Minden ember a helyén, gyorsak, biztosak, önzetlenek, tökéletes összjátékot adók, magas színvonalú technika és rövid időn belül három gól. Méltán vált a SZAK csapata Szeged sportközönségének csapatává.

A labdarúgó mérkőzés előtt atlétikai versenyek voltak és Ujlaky Rezső, az ország legjobb diszkoszdobója, megjavította az országos rekordot."

Az első nemzetközi meccs

A frissen felújított pályán május 11-én, első nemzetközi labdarúgó-mérkőzésén a bécsi Simmeringer Sport Club ellen a SZAK 3:3-as döntetlent ért el. Erről így írt a Délmagyarország:
„(Saját tudósítónktól.) Szép sikert hozott a SZAK-nak vasárnapi első nemzetközi mérkőzése, mely ugyan eldöntetlenül végződött, de csak hajszálon múlt, hogy egy igen értékes győzelmet nem könyvelt a maga javára a SZAK derék csapata. Úgy külsőség, mint a belső sporttartalom szempontjából is nagyszerű napja volt a SZAK gyönyörű újszegedi sporttelepének..."
(Folytatjuk)

Összeállította: Szávay István

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapunk bírálja a rendőri brutalitást - 1912

Kétéves a Délmagyarország. Egyre élesebben jelennek meg a társadalmi-szociális feszültségek, az… Tovább olvasom