97 ezer eladott autó

2019.10.24. 18:57

Nyereséget termelt a Tesla, a befektetők is meglepődtek

A befektetők nagy meglepetésére nyereséget termelt az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla a harmadik negyedévben a rekord értékesítéseknek, a költségek csökkentésének és az új modellek gyártási menetrendje javításának köszönhetően a szerdai tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint.

--FILE--People visit the stand of Tesla during the 18th Shanghai International Automobile Industry Exhibition, also known as Auto Shanghai 2019, in Shanghai, China, 18 April 2019. U.S. electric vehicle maker Tesla said on Monday that it had sent a team to investigate the fire of a Tesla in Shanghai. The Tesla vehicle burst into flames after spewing smoke in an underground garage in Xuhui District's Taide Garden community at about 8 p.m. on Sunday. The fire also affected other vehicles parked nearby.

Forrás: AFP/ IMAGINECHINA

Fotó: SHEN CHUNCHEN

A szeptemberrel zárt három hónapban a Tesla 6,3 milliárd dollár bevételre tett szert, ami 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az amerikai számviteli szabvány (GAAP) szerint a részvényesekre jutó nettó nyereség 143 millió dollár volt, részvényenként 80 cent. Egy évvel korábban 311 millió dollárra rúgott a profit, ami részvényenként 1,82 dollárt jelentett.

Az egyszeri tételek leszámításával kalkulált (non-GAAP) nyereség 342 millió dollárt tett ki az idei harmadik negyedévben, ami 34 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 516 millió dollárnál. A részvényarányos nyereség 3,02 dollárról 1,91 dollárra esett. Elemzők részvényenként 42 centes veszteségre számítottak a harmadik negyedévről.

A Tesla kilencéves tőzsdei történetében a mostani volt az ötödik nyereséges negyedév, az összes többi veszteséges volt.

A Tesla a harmadik negyedévben rekordszámú, 97 ezer autót szállított le megrendelőinek, 2 százalékkal többet, mint az előző negyedévben. A Tesla kínálatában szereplő három modellből a két drágább típus, a Model S és a Model X értékesítése 1,4 százalékkal csökkent, a „tömegterméknek” szánt Model 3 eladásai pedig 2,6 százalékkal növekedtek.

A Tesla 360-400 ezres értékesítési célt tűzött ki az idei évre, így a tervezett alsó határ eléréséhez az első kilenc hónapban kiszállított 255 ezer autót figyelembe véve a negyedik negyedévben még 105 ezer autót kell leszállítania megrendelőinek. A szerdán közzétett beszámolóban a Tesla menedzsmentje úgy fogalmazott, „nagyon bízik abban, hogy idén meghaladja a 360 ezret” eladott autóinak száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!