Túlnyerte magát

2020.04.08. 15:27

Bajba kerülhet a járvány legnagyobb nyertese

Szédítő tempóban hetek alatt hússzorosára, kétszázmillió főre nőtt egy videóhívásokat biztosító alkalmazás, a Zoom felhasználóinak köre.

Forrás: Shutterstock

A viszonylag könnyen használható, 40 percig ingyenes csoportos videókonferencia-hívásokat nyújtó alkalmazáson azonban számos biztonsági rés van, ami véget vethet a cég jó időszakának.

A koronavírus-járvány egyik legizgalmasabb mellékszála lett a kínai hátterű, amerikai Zoom szoftverfejlesztő vállalaté. A kaliforniai Szilícium-völgyben bejegyzett, de kínai hátterű cég részvénye január elsején 68 dollárt ért, március végére azonban értéke 160 dollárra emelkedett – írja a Magyar Nemzet.

A 2011-ben alapított Zoom Video Communications alkalmazását eddig legfeljebb a vállalati szférában ismerték, a járvány miatt hozott kormányzati intézkedések azonban az otthoni munka legfontosabb kapcsolattartó eszközévé tették.

Decemberben tízmillió körül volt a felhasználók száma, most naponta több mint kétszázmillió ember kommunikál ezen a csatornán.

A koronavírussal megfertőződött brit miniszterelnök, Boris Johnson drámája is köthető az alkalmazáshoz,

ugyanis a hírek szerint Johnson orvosa egy Zoom-videóhívás alapján döntött úgy, hogy a brit kormányfőnek azonnal kórházba kell mennie.

A gyors sikerrel azonban a cég az informatikai közösség figyelmét is felhívta magára, így kiderült, az alkalmazás használata nem biztonságos.

A felhasználók köré­ben külön fogalommá vált az úgynevezett Zoombombing jelenség, a gyengén védett konferenciahívásokhoz csatlakozó digitális telefonbetyárok a céges értekezletek, online tanórák rémálmává váltak. A napokban pedig kiderült, hogy a vállalat több szálon kötődik Kínához.

A Zoom hétszáz alkalmazottal van jelen az ázsiai országban, a Telecoms távközlési szakportál szerint a videóchat alkalmazást is ott fejlesztették ki. Félelmet okozott a nyugati felhasználók körében, hogy egyes adatokat nemcsak a Facebooknak és a Google-nek, hanem kínai vállalatoknak is továbbad a cég.

Az amerikai adminisztráció meg is tette az első lépéseket. A szövetségi nyomozóhivatal, az FBI figyelmeztetést adott ki, mely szerint

az amerikai oktatási intézeteknek azt javasolják, hogy használjanak más csatornát.

A The Washington Post cikke szerint a héten már több iskola megfogadta az FBI tanácsait. Több helyi oktatási hivatal betiltotta a Zoom használatát, nem lehet órát tartani az alkalmazással például a járvánnyal sújtott New Yorkban és Los Angelesben sem.

Az alkalmazás egyébként Kínában 2019 óta nem elérhető – igaz, ennek elsősorban piacvédelmi okai vannak, mivel Peking a nemzetközi vállalatok távoltartásával erősíti saját tech-piacát.

A magyarországi felhasználókat is óvják tőle

A napokban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a magyarországi felhasználókat figyelmeztette a Zoom veszélyeire. A Magyar Ügyvédi Kamara pedig azt javasolta tagjainak, hogy az ügyvédi titok védelme érdekében ne használják a Zoomot, egyben

visszavonták az alkalmazás auditációját is.

Az üggyel kapcsolatban a Zoom vezérigazgatója, Eric Yuan a napokban a CNN-nek nyilatkozott; az interjúban elismerte, hogy a vállalat túl gyors növekedésnek indult, ezért keletkezett ennyi biztonsági rés.

Erre elég gyakran hivatkoznak a tech-vállalatok, a legtöbbjük elsősorban a gyors növekedést szokta okolni, ha valami balul sül el. Yuan szerint tanultak a hibából, és a jövőben jobban fókuszálnak a biztonságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!