Erőszaktól kábítószerig

2020.05.15. 16:26

Ezek a tiltott tartalmak kerültek a Facebookra

Gyűlöletbeszéd, meztelenség, terrorizmus, zaklatás – és levélszemét, minden mennyiségben.

Forrás: Shutterstock

A közösségi óriásvállalat nyilvánosságra hozta legújabb adatait, melyekből kiderül, hogy 2020 első három hónapjában hányszor és milyen témákban kellett lépniük (magyarul: eltávolítani vagy megjelölni tartalmakat).

A közösségi hálózat

régebben sem volt híján a hamis híreknek, összeesküvés-elméleteknek, de ezek most még gyorsabban terjedtek rajta.

Az utóbbi időben a Facebook más online platformokkal együtt nyomás alá került, hogy jobban szabályozza, mit lehet a felületén közzétenni.

A közösségi portál próbálja száműzni az erőszakot, a meztelenséget és a szexet, a terrorizmust, a gyűlöletbeszédet, a zaklatást, a kiskorúak szexuális kizsákmányolását ábrázoló dokumentumokat, a kábítószerek és lőfegyverek, az öngyilkosság és önkárosítás témáit. És utoljára, de messze nem utolsósorban a kéretlen üzeneteket.

Mint a Statista ábráján látható, 2020 első negyedévében 1,9 milliárd levélszemét kategóriába sorolt hozzászólást távolítottak el a Facebookról, ami az összes tartalom körülbelül 95% -át tette ki.

Infographic: Toxic Content Runs Rampant on Facebook | Statista

Meztelenségre figyelmeztető besorolást és törlést 39,5 millió poszt kapott.

Bár a Facebook technológiája javult, még mindig kevéssé sikeres a gyűlöletbeszédet tartalmazó üzenetek azonosításában. A 9,6 millió érintett tartalomnak a cég csak a 89 százalékát találta meg, mielőtt a felhasználók bejelentették volna a platform közösségi előírásainak megsértését.

Legutóbb 1,7 milliárd hamis fiókot számoltak fel: ezek többségét a regisztráció után néhány perccel eltávolították.

Jó látni, hogy a Facebook fokozza erőfeszítéseit az úgynevezett mérgező tartalmak eltávolítására, bár mindez a társaság belső problémáinak gyarapodásával jár. Friss hír, hogy mintegy 52 millió dollár kártérítést kapnak azok a – zömében külső vállalkozók által foglalkoztatott dolgozók –, akiknek a közösségi vállalatnál végzett munkájuk miatt mentális problémáik támadtak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!