Szép új világ

2020.06.08. 15:40

Viszlát szerkesztő úr, már robotújságíró írja a lapját

Nem kacsa, napi valóság: a Microsoft webes szerkesztőségéből kidobták az újságírókat, robot készíti helyettük a cikkeket.

Forrás: Shutterstock

Akit érdekel, hogyan szerkeszt egy robot, az MSN és a Microsoft News weboldalon angolul már olvashatja a mesterséges intelligencia által generált híreket.

Azért bocsátott el újságírókat még csütörtökön a Microsoft, mert a cég úgy döntött, mesterséges intelligencia szoftverekkel helyettesítik őket – számol be a The Guardian. A Business Insider ötven amerikai, a The Guardian huszonhét angol lapátra tett szerkesztőről tud.

Bár az általuk előállított híroldalakat milliók olvassák naponta, a Microsoft úgy döntött, robotok végzik el a munkájukat: a robot gyorsabb, nem vitatkozik, nem fáj a feje, nem megy szabadságra és nem téved. Legalábbis matematikailag.

Nem a világjárvány volt az oka, hanem a költségvetés

A volt szerkesztők érthetően kételyeiknek adnak hangot. Kockázatosnak tartom – tűnődik az egyik volt munkatárs –, hogy a szoftver miként fogja betartani a „nagyon szigorú szerkesztési irányelveinket”. Ezek biztosították, hogy a felhasználók – különös tekintettel a fiatalabbakra – ne szembesüljenek erőszakos, nem megfelelő tartalmakkal, megbízhatatlan, vagy egyenesen álhírekkel.

A weboldal szerkesztői nem állítottak elő saját, eredeti tartalmakat, hanem más hírgyártók – mint például az eseményről beszámoló The Guardian – sztorijait válogatták ki a weboldalra. A Microsoft a reklámbevételeken az eredeti információt kibocsátó kiadókkal osztozott.

A Microsoft szóvivője a változtatások kapcsán elmondta, hogy „mint minden vállalat, rendszeresen értékelik üzleti tevékenységüket. (…) Ez a döntés nem a jelenlegi világjárványból következett”.

Nem a Microsoft az egyetlen technológiai vállalat, amelyik dolgozik az újságírók leváltásának – vagy legalább részleges – helyettesítésének megvalósításán.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Akad pár botrányos eset is a közelmúltból. Az egyik emlékezetes ügy történetesen szintén a Microsofttal esett meg:

Pár éve a cégnek egynapos működtetés után kellett kikapcsolnia a Tay becenevű mesterséges intelligenciáját, amelyet internetes társalgásra programoztak. Rossz szándékú felhasználók ugyanis rendkívül gyorsan betanították a chatbotot a rasszista és nőgyűlölő tartalmak előállítására.

Az öntanuló robot abból tanul, ahogy és amiről beszélgetnek vele: ő meg ezt „hallotta”.

„Sajnos meg kellett állapítanunk, hogy egyes felhasználók összehangolt akcióba léptek Tay ellen, hogy kommunikációs képességeivel trükközve helytelen megnyilvánulásokra késztessék” – magyarázta akkor közleményében a Microsoft.

A neten 2016-ban tizenéves lányként megjelenő Tay chatrobot Twitteren közzétett üzeneteit a Microsoft nagyrészt gyorsan törölte, de sokan elmentették a szövegeket.

„Tay” went from „humans are super cool” to full nazi in <24 hrs and I'm not at all concerned about the future of AI pic.twitter.com/xuGi1u9S1A

Tayt hamar kikapcsolták:

utolsó üzenetében azt írta, aludnia kell, de vissza fog térni.

Sokan próbálkoznak: a Google például már elég pénzt fektetett ennek a projektnek a fejlesztésébe; az Express & Star című lap egyik botrányos, leányanyákról szóló cikkét egy ügyes robot írta a Financial Times szerint, a kínai Hsziaoke robotot pedig a China Science Daily a Peking Egyetem kutatóival közösen hozta létre, hogy tudományos írásokat írjon a nagyközönségnek.

Közkívánatra?

Bár meglehet, végeztek ilyen felméréseket, de a hírekben nem találtuk nyomát annak, hogy az olvasókat a Microsoft a mostani elbocsátások előtt bármilyen formában megkérdezte volna a robotújságírásról.

Persze, ha az utólagos olvasói elégedettségi felmérést szintén robotokkal végeztetik majd, bizonyára nagy sikernek bizonyulhat a költségcsökkentő intézkedés.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!