Szülinap

2021.10.07. 06:00

7 tipp az Instagram biztonságos használatához

Ma ünnepli a 11. születésnapját az Instagram: kis fotómegosztó szolgáltatásból a világ egyik legnépszerűbb közösségi hálózatává nőtte ki magát.

Az eMarketer adatai szerint az Instagram több mint egymilliárd felhasználót számlál 2021-ben. Ezek a felhasználók manapság online boltokban nézelődhetnek, hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatnak, időpontot foglalhatnak manikűrözésre, vagy akár életük szerelmét is megismerhetik.

Tekintettel arra, hogy az Instagramot milyen sokan használják nap mint nap világszerte, a Kaspersky szakemberei arra kívánják emlékeztetni a felhasználókat, hogy miként hozhatják ki a legtöbbet a szolgáltatásból, és miként kerülhetik el a személyes adataik biztonságára leselkedő veszélyeket:

 • Figyeljünk oda a fiók adatvédelmi szintjére, mert ezzel megelőzhetjük, hogy a kiberbűnözők megkaparintsák a személyes adatainkat. A legjobb, ha priváttá tesszük az Instagram-fiókunkat, így a bejegyzéseinket csak az általunk jóváhagyott követők láthatják.
 • A biztonságot segíti az is, ha ellenőrizzük, kontrolláljuk és eltakarítjuk az online lábnyomainkat. Távolítsuk el például a fizetési módjainkhoz kapcsolódó információkat az Instagram-fiókunkból. Ennek konfigurálására vonatkozóan az iOS vagy az Android alkalmazásban találhatunk útmutatást. Emellett eltávolíthatjuk a telefonszámunkat is, hogy az ismeretlenek ily módon ne léphessenek kapcsolatba velünk.
 • Szintén fontos szempont a személyes adatok biztonságáról való gondoskodás – ezzel elkerülhetjük a potenciális adatkiszivárgásokat, és a kezünkben tarthatjuk a platformmal megosztott adatok feletti irányítást. Először is távolítsuk el a szinkronizált kontaktokat – ne feledjük, hogy az Instagram ezek alapján javasolja, hogy kövessük az ismerősök fiókjait, illetve ezek alapján jelenít meg célzott hirdetéseket.
 • A másik lehetőség az, hogy blokkoljuk az Instagram-fiókhoz kapcsolódó külső alkalmazásokat (például a követőket megkereső vagy a lájkokat számláló alkalmazásokat), mivel hozzáférhetnek a profiladatainkhoz, a posztolt képeinkhez és videóinkhoz, az előfizetők listájához vagy az előfizetésekhez. Az ilyen alkalmazások blokkolásával meggátolhatjuk a jogosulatlan tevékenységeket a fiókunkban, és csökkenthetjük az adatkiszivárgás kockázatát.
 • Ne használjuk ugyanazt a jelszót az Instagram-fiókhoz, mint amit más szolgáltatásokhoz, bármilyen csábító is. Így, ha az egyik fiókunkat ellopják, az nem lesz hatással a többire. Ha nehéznek találjuk a hosszú, egyedi jelszavak megjegyzését, jelszókezelő segíthet abban, hogy csak egy mesterjelszót kelljen megjegyeznünk.
 • A „bízz benne, de azért ellenőrizd” szemlélet jelenti a személyes adatok és eszközök védelmének legjobb gyakorlatát. A barátok, a kollégák, vagy az online játékostársak is küldhetnek kártékony linkeket abban az esetben, ha a fiókjaikat különféle módszerekkel feltörték. Ezért a rákattintás előtt ne feledjük el ellenőrizni a baráttól kapott linket – a webes címet közvetlenül a webböngészőbe is begépelhetjük. Ha egy e-mail linket tartalmaz, a rákattintás előtt vigyük fölé az egérmutatót, hogy lássuk, valódinak tűnik-e.
 • Legyünk nagyon óvatosak a beszkennelt dokumentumok vagy fotók posztolásakor, különösen a személyazonosító okmányok, jegyek és számlázási dokumentumok esetén. Tanácsos emellett a tartózkodási helyünkre és az utazási terveinkre vonatkozó információkat is megtartani magunknak. Ha közzétesszük ezeket, mások megtudhatják, hogy mikor nem vagyunk otthon, és kirabolhatnak minket, vagy ellophatják az érzékeny adatainkat, például a banki hitelesítő adatokat.
 • Borítóképünk illusztráció

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!