Ausztrál törvénytervezet

2021.10.27. 09:43

Szülői beleegyezéshez kötné a közösségimédia-oldalak használatát

A törvénytervezet a 16 évesnél fiatalabbak esetében akár 10 millió ausztrál dolláros (több mint 2,36 milliárd forintos) büntetéssel sújtaná a nem együttműködő internetes platformokat – erről számolt be a CNN amerikai hírtelevízió.

Forrás: Shutterstock

A hétfőn a canberrai parlamentben ismertetett javaslat értelmében a közösségimédia-cégeknek – köztük a Reddithez hasonló anonim fórumoknak és a Bumble-höz hasonló társkereső okostelefon-alkalmazásoknak –

minden lépést meg kellene tenniük a felhasználók életkorának meghatározása érdekében,

illetve előtérbe kellene helyezniük a kiskorú gyerekek érdekeit az adatgyűjtés során.

A CNN ezzel kapcsolatban felidézi: a Facebookot éppen most, októberben bírálták hevesen amerikai törvényhozók, miután a cég egyik korábbi alkalmazottja dokumentumok ezreit hozta nyilvánosságra és adta át kongresszusi vizsgálatra, és kiderült, hogy megalapozottak a médiummal kapcsolatos aggályok.

Bebizonyosodott, hogy a techcég tevékenysége árt a gyermekek mentális egészségének és erősíti a társadalmi megosztottságot.

Az ausztrál törvényhozók ezekre a fejleményekre is hivatkoztak.

David Coleman, a mentális egészségért és az öngyilkosság-megelőzésért felelős ausztrál miniszterhelyettes szerint a nyilvánosságra hozott, belső Facebook-kutatás azt is bizonyítja, hogy a közösségimédia-platformok hatással vannak a fiatalok testképére és mentális egészségére egyaránt.

Mia Garlick, a Facebook ausztráliai és új-zélandi térségért felelős vezetője közleményben tudatta: a cég vizsgálja a törvénytervezetet, és tisztában van vele, „mennyire fontos annak biztosítása, hogy az ausztrál adatvédelmi törvények az innováció és az új technológia mértékéhez hasonló módon fejlődjenek”.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!