Organica Water

2022.01.24. 09:56

Mesterséges intelligenciával a környezetbarát szennyvízkezelésért

Egy új Microsoft fejlesztés révén előre jelezhető a víz mennyiségének és ezzel a minőségének hirtelen megváltozása.

A Microsoft mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldását a hazai központú, biológiai víztisztító rendszereket fejlesztő Organica Water a világon az elsők között tervezi kipróbálni. A globális vízproblémák enyhítését segítő innováció szervesen illeszkedik a Microsoft – a vállalat saját működését is megreformáló – fenntarthatósági stratégiájába. Az innovatív újítással a Microsoft a hatékonyabb vízgazdálkodáshoz járul hozzá világszerte.

Hatalmas pálmaházakra, illetve akva-floráriumokra emlékeztetnek leginkább az Organica Water természetközeli működési elvű, energiatakarékos biológiai szennyvíztisztítói. A növények és mikroorganizmusok víztisztító munkáját kihasználó létesítményekből több mint 120-at üzemeltet világszerte a magyar központú társaság. Mostantól olyan Microsoft-innovációkat is a környezetvédelem szolgálatába állítanak, amelyek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia eszközeivel teszik lehetővé a víztisztítás ökológiai lábnyomának további csökkentését.

Az ilyen összetett vízkezelési rendszerek működtetésében a legkomolyabb kihívást az jelenti, amikor a beállításokat hozzá kell igazítani a megváltozott környezeti paraméterekhez, például a minőséget közvetlenül befolyásoló vízmennyiséghez. Ezt a munkát hagyományosan mérnökök végzik a helyszínen. A Microsoft Azure és Power BI technológiára épülő új megoldás révén ugyanakkor nem csak a sokkal energia- és időtakarékosabb távfelügyeletre és -menedzsmentre nyílik lehetőség, hanem például arra is, hogy a vízmennyiség megváltozását a mesterséges intelligencia előre jelezze.

„Az AI segítségével az archív adatok alapján előre jelezhetnénk a kritikus pontokat, ami segítene felkészülni az olyan váratlan helyzetekre, amikor hirtelen megváltozik a vízmennyiség, vagy a szennyezettség mértéke. Ezzel kiválóan tudnánk felhasználni a korábban gyűjtött adatokat. Jelenleg a Power App integrálását tervezzük, illetve kipróbáljuk az Azure Machine Learning és Artificial Intelligence moduljait” – osztotta meg az Organica Water terveit a vállalat technológiai innováció és adatmenedzsment részlegének mérnöke, Bolgár Andrea.

A Microsoft AI for Earth programjának égisze alatt fejlesztett speciális, kifejezetten az erőforrás-takarékos vízgazdálkodást segítő megoldások szervesen illeszkednek a vállalat tavaly bejelentett fenntarthatósági stratégiájába, amelynek mentén a vállalat 2030-ra el kíván jutni a negatív karbonlábnyomhoz, vagyis ahhoz az állapothoz, amikor a tevékenységei révén több üvegházgázt von ki a környezetből, mint amennyi a működése során keletkezik. A céljaik közé tartozik az is, hogy 2050-ra eltávolítják a környezetből az összes, 1975 óta általuk kibocsátott széndioxidot.

Az emberiség minden évben 4,3 billió köbméterrel csökkenti a rendelkezésre álló édesvízkészletet, ezért van nagy jelentősége ezeknek a projekteknek, ezért hasonlóan ambiciózus a vízfelhasználási cél is: 2030-ra több tiszta, biológiailag hasznosítható vizet kívánnak a környezetbe juttatni (például az esővíz gyűjtése és ökológiai hasznosítása révén), mint amennyit felhasználnak. Például, a jövőben locsolásra és hűtésre a vállalat a telephelyein ivóvíz helyett megtisztított szennyvizet vagy esővizet fog használni. Egyedül az új szilícium-völgyi irodaházában a korábbiakhoz képest több mint 16 millió literrel csökkenti a létesítmény hálózati vízfogyasztását a módszer segítségével. Ugyancsak a vállalás részeként járul hozzá a Microsoft a vizes élőhelyek rehabilitációjához, továbbá a telephelyein mindenhol eltávolítja a nem feltétlenül szükséges vízzáró rétegeket, így az aszfaltot és a betont, hogy nagyobb mennyiségű esővíz juthasson a talajba, innen pedig a természetes víztározókba.

E törekvés jegyében fejleszt a Microsoft olyan korszerű, fenntartható vízkezelést elősegítő megoldásokat. mint az Organica Waternél használt, adatelemzésre és mesterséges intelligenciára támaszkodó technológia. De a fejlesztők dolgoznak olyan eljáráson is, amely a műholdfelvételek adatait feldolgozva ad képet az ültetvények vízellátásról, ezzel segítve a hatékonyabb öntözést és az alacsonyabb vízfelhasználást a mezőgazdaságban. A világszerte több mint 120 szennyvíztisztító telepet üzemeltető Organica Water innovációjáról, amely az egyik hazai szennyvíztelepen 30 százalékkal csökkentette a létesítmény energiafogyasztását és megfelezte az adatfeldolgozásra szánt időt, itt lehet olvasni bővebben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!