Meteor

2022.02.11. 09:40

Videóra vették a csütörtök esti tűzgömböt Magyarország felett

Hosszú pályavonalú fehér fényű tűzgömb látszódott Magyarország felett csütörtök este – jelentette a Magyar Meteoritikai Társaság.

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égbolt kamera állomásai rögzítették a jelenséget. Köszönhetően annak, hogy az ország felett derült volt az ég – írja az Origo.

A hullást kb. 5 másodpercen keresztül lehetett megfigyelni. 

A világűrből beérkező néhány deciméteres test körül a pálya első felén közel egyenletesen fénylett fel a több ezer C fokra a gerjesztett plazmacsatorna.

A csúcsfényesség környékén -6, -8 magnitúdó fényességet ért el a meteor, ami valamivel meghaladja a Vénusz bolygó legnagyobb fényességét. Ezt követően fényessége csökkent miközben anyagdarabok szakadoztak le róla, ezt szaknyelven fragmentálódásnak nevezik.

Az AMS78 jelű bajai állomás a tűzgömböt a Nagy Medve (Ursa Major) csillagkép irányában északra, a győri AMS90-es állomás közel függőlegesen lefelé hullva dél-keletre látta a hullást a Canis Minor, Monoceros csillagképekben.

A két kamera adatai szerint a hullás Magyarország felett történt.

Az elért legnagyobb fényessége miatt valószínűsíthető, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben.

A videofelvételt ITT tekinheti meg.

Borítókép: Magyar Meteoritikai Társaság / meteoritok.org

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!