Szabad csatorna

2022.03.17. 15:06

Tízezer százalékkal nőtt a VPN használata Oroszországban

A VPN-alkalmazások többségét egyelőre nem blokkolja az orosz kormány. Ez maradt a kevés eszköz egyike, amellyel a felhasználók megkerülhetik a szólásszabadság kormányzati korlátozását.

Az oroszországi VPN-telepítések (a VPN-ről, mint a biztonságos netezés egyik lehetőségéről sok helyen, például itt lehet olvasni) új hulláma március 11-én indult, mikor az orosz kormány bejelentette, hogy március 14-től kezdve blokkolja az Instagramot.


Válaszként március 14-én az oroszországi VPN-telepítések minden idők legmagasabb szintjét érték el, és 11 253%-kal megugrottak az Atlas VPN adatai szerint.


Az alábbi diagram az oroszországi Atlas VPN-telepítéseket mutatja. A múlt heti telepítések mennyiségét az ukrajnai események előtti átlagos telepítések számával hasonlítják össze.

Forrás: Atlas VPN

A számokból látható, hogy a VPN-kereslet már az Instagram-tilalom bejelentése előtt is jóval magasabb volt az átlagosnál. Mégis, a telepítések mennyisége március 11-én még magasabbra szökött, és a következő napokban is drámai ütemben növekedett.


Az Instagramot a Facebook azon döntésére válaszolva tiltották be, hogy egyes országokban ideiglenesen engedélyezte a Meta a felhasználóknak, hogy az invázióval összefüggésben erőszakra szólítsanak fel Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz katonák ellen.


Az Instagram-tilalom mellett az orosz kormány szigorított a független médiaszolgáltatókon is. Az elmúlt hetekben szinte minden olyan hírportált bezártak, amely nem a kormányhoz kötődik. Ráadásul egyetlen weboldal sem nevezheti háborúnak az ukrajnai inváziót, hanem „különleges katonai műveletnek”.


Putyin elnök új törvényt írt alá, amely akár 15 év börtönnel fenyegeti azokat az oroszokat, akik „álhíreket” közölnek az invázióról. Eddig már több ezer tüntetőt tartóztattak le, akik nem értenek egyet a „különleges katonai művelettel”.


A VPN-ek iránti érdeklődést számos orosz Instagram-influencer is ösztönözte, akik arra buzdították rajongóikat, hogy a blokkolás elkerülése érdekében forduljanak VPN-ekhez. Sokuknak az Instagram jelenti a fő bevételi forrást.
A VPN-alkalmazások többségét egyelőre nem blokkolja az orosz kormány.

A VPN maradt a kevés eszköz egyike, amellyel a felhasználók megkerülhetik a szólásszabadság kormányzati korlátozását.


Az aktivisták nyugodtabban oszthatják meg véleményüket online, miután csatlakoztak egy VPN-hez, mivel az internetszolgáltatójuk nem tudja nyomon követni a tevékenységüket, és az IP-címük el van rejtve a nyilvánosság elől. Emellett hozzáférhetnek a blokkolt weboldalakhoz és alkalmazásokhoz is.


Megjósolhatatlan, hogy az orosz kormány meddig fog elmenni az online háborúellenes érzelmek visszaszorítására tett erőfeszítéseiben. Ha azonban a cenzúra jelenlegi tendenciája folytatódik, akkor várhatóan a virtuális magánhálózatok iránti kereslet továbbra is páratlanul növekedni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!