A SpaceX és a Tesla tulajdonosa

2022.04.19. 14:52

A világ leggazdagabb embere azt mondja: nincs saját otthona

Elon Musk azt állítja, hogy nincs saját lakása, és gyakran a barátainak a kanapéján húzza meg magát.

„Jelenleg sincs saját lakásom, szó szerint barátoknál húzom meg magam” – mondta Elon Musk, a digitális világ megamilliárdos zsenije egy ma közzétett videóinterjúban.

Chris Andersonnal, a TED konferenciaszervező vezetőjével beszélgetve elmondta, hogy ha „a Bay Area-ba utazom, ahol a Tesla mérnöki munkáinak nagy része zajlik, többnyire a barátaim tartalék hálószobáiban lakom.”

Musk becsült vagyona a Bloomberg szerint 251 milliárd dollár, s Andersonnak arra a megjegyzésére reagált, miszerint a globális vagyoni egyenlőtlenségek miatt sokan neheztelnek a milliárdosokra. Amerikai törvényhozók, köztük például Elizabeth Warren szenátor, viszonylag alacsony adóterheik miatt szintén bírálták a hozzá hasonló megamilliárdosokat.

„Biztosan nagyon problémás lenne, ha évente többmilliárd dollárt költenék személyes fogyasztásra, de nem ez a helyzet” – mondta Musk Andersonnak, hozzátéve, hogy nincs jachtja, nem igazán jár nyaralni, bár igaz, van egy magángépe.

„Tehát szerény fogyasztásom egyetlen kivétele a repülőgép, de anélkül kevesebbet tudnék dolgozni” – mondta, és elismerte, hogy ennek ellenére „őrületes” nettó vagyonnal rendelkezik.

Musk először erősítette meg nyilvánosan, hogy bár ő a világ leggazdagabb embere, nincs állandó otthona.

A milliárdos barátai évek során megemlékeztek takarékossági szokásairól.

2020 májusában tweetelt arról, hogy minden vagyonát eladja, és „nem lesz saját háza sem”.

2021 augusztusában az Insider arról számolt be, hogy Musk egy ötvenezer dolláros, előre gyártott aprócska házban él – érdemes ide kattintva megnézni – amit saját cégétől, a SpaceX-től bérel.

A Vanity Fairnek nemrég adott nemrég interjújában Musk társa, Grimes azt mondta, hogy néha „a milliárdos a szegénységi küszöb alatt” él. Kibeszélte azt is, hogy mikor kilyukadt a matraca, nem volt hajlandó újat venni.

2015-ben a Google társalapítója és akkori vezérigazgatója, Larry Page mondta el, hogy néha, amikor Musk a Szilícium-völgybe látogat, e-mailt küldt Page-nek, és azt kérdezi: „Nem tudom, hol szálljak meg ma este. Átjöhetek?”

Musk előre felvett interjúja azután készült, hogy április 15-én élőben beszélt Andersonnal egy TED-konferencián, és következetesen kitért a válaszadás elől, mikor a Twitter erőszakos felvásárlási kísérletéről kérdezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!