Nagyobb nem lehet

2022.06.15. 17:04

Páratlan sebességgel növekvő fekete lyukat találtak

Az elmúlt kilencmilliárd év leggyorsabban növekvő fekete lyukát fedezte fel egy ausztrál csillagászok vezette nemzetközi tudóscsoport – közölte az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szerdán.

A hárommilliárd naptömegű fekete lyuk másodpercenként a Föld megfelelőjét fogyasztja el, és hétezerszer erősebben ragyog, mint saját galaxisunk összes fénye együttvéve.

A csillagászok több mint ötven éve vadásznak ilyen égitestekre. Több ezer halványabbat találtak már, de ez az elképesztően fényes objektum eddig észrevétlen maradt

– mondta Christopher Onken, az ANU kutatója, aki „egy hatalmas, váratlan tűnek” nevezte a fekete lyukat a szénakazalban.

„Most azt akarjuk megtudni, mitől különbözik ez a többitől. Történt valami katasztrofális esemény? Talán két nagy galaxis ütközött össze, rengeteg anyaggal táplálva a fekete lyukat” – vélte Onken.

Christian Wolf, az arXiv.org portálon megjelent, és az Ausztrál Csillagászati Társaság szaklapjához is publikálásra beadott tanulmány társszerzője a statisztikából kölcsönzött kifejezéssel kiugró értéknek nevezte a fekete lyukat, hozzátéve: nem hiszi, hogy találnak még hasonlót.

Elég biztosak vagyunk abban, hogy ez a rekord nem fog megdőlni. Gyakorlatilag kifogytunk az égboltból, ahol ilyen objektumok rejtőzhetnek

– fogalmazott a csillagász.

A kutatók szerint a fekete lyuk ötszázszor akkora, mint a galaxisunkban található fekete lyuk, és megfelelő körülmények között egy jobb távcsővel bárki láthatja.

„A Naprendszerben található bolygók pályái mind elférnének a fekete lyuk eseményhorizontján belül, vagyis azon a határon belül esnének, ahonnan már semmi, még a fény sem képes kijutni” –  mutatott rá a kutatásban szintén résztvevő Samuel Lai.

Borítóképünkön az ANU tudósai (Canberra Times)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!