Football Leaks

2020.01.27. 15:52

A leggazdagabb afrikai nő botránya mögött egy hacker áll

A Football Leaks botrányt kirobbantó portugál hacker, Rui Pinto áll az Afrika leggazdagabb nőjének számító Isabel dos Santos csalással megszerzett vagyonát leleplező botrány mögött.

Isabel dos Santos, Afrika leggazdagabb nője

Forrás: AFP

Fotó: Miguel Riopa

Rui Pinto elismeri, hogy ő hozta nyilvánosságra 2018 végén azokat az adatokat, amelyek fényt derítettek arra, honnan származik Isabel dos Santosnak, az előző angolai elnök, José Eduardo dos Santos lányának a milliárdos vagyona.

Magyar rendőrök kísérik Rui Pinto-t a Fővárosi Bíróságon Budapesten
Fotó: Isza Ferenc / AFP

A hacker tettével

azt akarta elősegíteni, hogy az emberek megértsék a bankok és jogászok cinkosságával működő összetett folyamatokat,

amelyek nem csak Angola népének okoztak károkat, hanem Portugália érdekeit is súlyosan megsértették, mivel Isabel dos Santos az egykori gyarmati hatalom területén eszközölt jelentős befektetéseket – közölték a 31 éves hacker ügyvédei.

Isabel dos Santos, Afrika leggazdagabb nője
Fotó: Fernando Veludo / AFP

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szövetsége (ICIJ) január közepén tett közzé jelentést mintegy 715 ezer kiszivárogtatott dokumentum alapján. A Luanda Leaks névre keresztelt kiszivárogtatás nyomán azzal vádolják Isabel dos Santost, hogy „leszívta” Angola olaj- és gyémántvagyonát, és feltehetően apja hatalmával visszaélve vált dollármilliárdossá – írja az MTI.

Három nappal az ICIJ jelentésének közzététele után az angolai hatóságok hivatalosan is vádat emeltek Isabel dos Santos és több portugál üzlettársa ellen csalás, sikkasztás és pénzmosás gyanújával. Tavaly decemberben már befagyasztották dos Santos vagyonát Angolában.

Azt mondja, nagyon sok adata van még

Rui Pintot 2019 januárjában vették őrizetbe Budapesten, ahol akkor élt.

Jelenleg Portugáliában tartják fogva, ahol a 2015 végén kirobbantott Football Leaks miatt fogják bíróság elé állítani. A European Investigative Collaborations (EIC) nevű médiakonzorcium által több részletben nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint adócsalási és korrupciós ügyekben érintett több ismert labdarúgó-játékos és futballklub is Európában. A Football Leaks nyomán több országban is vizsgálatok indultak.

Röviddel letartóztatása után Rui Pinto azt mondta: még további 6 terabyte mennyiségű adatmennyiség van a birtokában.

Borítóképünkön a leggazdagabb afrikai nő (Fotó: AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!