Nem csekélység

2021.06.23. 06:00

A Toyota megtanítja a robotokat asztalt törölni

Látszólag egyszerű a feladat, de azért eddig a legfejlettebb robotokat is zavarba hozta és leblokkoltak tőle.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Számos praktikus, hétköznapi feladat vár a robotokra már a közeljövőben – fejlettebb országokban néhol a jelenben is. Ilyen például a segítség a legegyszerűbb háztartási munkákban időseknek, rászorulóknak.

Ehhez képest a droidoknak nehezen leküzdhető feladat felismerni és jól azonosítani az áttetsző és a fényvisszaverő felületeket: ezért többek között megakadhatnak az otthonok pultjainak, üvegeinek puszta letörlésében.

A Toyota kutatóintézete, a Toyota Research Institute kifejlesztett egy megoldást erre:

Mint az Engadgetnek magyarázzák, „a legtöbb robotot arra programozták, hogy időben reagáljon az előtte feltűnő objektumokra, de sajnos nem tudnak különbséget tenni egy valóságos tárgy és annak tükröződése között”.

Elég egy üvegpohár, csillogó felület, vagy egy fényben csillogó kenyérpirító és a robot nem tudta helyesen feldolgozni a tárgyról bejövő információt.

A fenti videó robotjai már képesek 3D-ben értelmezni ezeket az objektumokat is.

Max Bajracharya, a kutatóintézet alelnöke azt magyarázta, hogy a fejlesztéssel a robotok jobban „megértik”, hogyan működjenek a kisebb, szűkebb, otthoni környezetekben, ami eddig nagy kihívást jelentett számukra. Bajracharya csapata azon dolgozik, hogy a robotokat minél több területen bevethessék az egyre elöregedő társadalmakban az idősek támogatására.

Közismerten Japán a világ egyik legmodernebb országa, de itt él a legtöbb idős ember is: a népesség több mint negyede 65 éves vagy idősebb.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!