Hétvégén várható

2021.05.06. 14:55

Nyomon követik a földre zuhanó kínai rakéta maradványait az amerikaiak

A hétvégére várható a múlt héten fellőtt kínai rakéta ellenőrizetlen visszatérése a Földre, amelyet nyomon követ az amerikai űrparancsnokság.

A Hszian szimfónikus zenekar és kórus koncertezik, miközben kilövik a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétát.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Matjaz Tancic

Amerikai katonai illetékesek közölték, hogy nyomon követik az ellenőrizetlenül a Föld felé zuhanó rakétát, amelyről itt számoltunk be.

Pentagon says it is tracking Chinese rocket debris expected to make an uncontrolled entry into the atmosphere this weekend, with the risk of crashing down in an inhabited areahttps://t.co/T7kpwiy3mR

📸 A Long March 5B rocket lifts off on April 29 pic.twitter.com/X1yn6IhfTU

A Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával múlt csütörtökön juttatta Kína a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei Harmónia). A Hosszú Menetelés 5B a felbocsátás után ideiglenes pályára állt, és megkezdte az előkészületeket a visszatérésre.

Mivel a visszatérés ellenőrizetlen, egyes szakemberek attól tartanak, hogy a darabjai akár lakott területen is landolhatnak.

A rakéta visszaérkezésének pontos helyét a Föld légkörébe „nem lehet meghatározni egészen a visszatérés utolsó óráiig”, amely számítások szerint május 8-án, szombaton várható. A Los Angelestől 257 kilométerre északnyugatra fekvő Vandenberg légi támaszpontról követik nyomon a rakéta útját – közölte az űrparancsnokság. Hozzátették, hogy annak helyéről, időablakáról később fognak tájékoztatást fognak adni.

Jonathan McDowell asztrofizikus, a Harvard Egyetem tudósa elmondta, hogy a rakéta potenciálisan veszélyes törmelékei valószínűleg nem fognak elégni a légkörbe érve, de

minden valószínűséggel a tengerbe hullanak, mivel a bolygó 71 százalékát az óceán borítja.

A tudós lehetségesnek mondta, hogy földre, esetleg lakott területre hullanak, ahogyan ez megtörtént 2020 májusában, amikor

egy másik Hosszú Menetelés kínai rakéta darabjai Elefántcsontparton landoltak, megrongálva számos épületet, személyi sérülést azonban szerencsére nem okoztak.

A Hszian szimfónikus zenekar és kórus koncertezik, miközben kilövik a Hosszú Menetelés 5B rakétát.
Fotó: Matjaz Tancic / MTI/EPA

A Global Times kínai napilap kínai űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt.

„A legtöbb törmelék el fog égni a légkörbe visszatérve... csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba”

– idézte a lap Vang Jan-ant, a Aerospace Knowledge szakfolyóirat főszerkesztőjét.

Borítóképünkön a Hszian koncertezik a Hosszú Menetelés 5B rakéta kilövésekor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!