Biztonságos drukkolás

2020.10.20. 18:00

Az élő szurkolói élményeket az adattudomány adhatja vissza

Míg Európában nézők előtt engedélyezik az UEFA-bajnokok ligája mérkőzéseket, Amerikában a State Athletics csapata az SAS elemzését használja a jegyértékesítési- és a részvételi forgatókönyvek lefuttatásához.

Forrás: Shutterstock

Az SAS elemzésre és optimalizációra szolgáló szoftverei felé fordulnak azok a sport- és szórakoztató szervezetek, amelyek a

rajongók élményszerzésére koncentrálnak, de közben a koronavírus miatt hozott biztonsági intézkedések betartásával küzdenek.

A helyszínek kihasználtságát optimalizáló SAS a jegyeladások, a bevételek és a látogatottság maximalizálásának érdekében és a szurkolók biztonságát szem előtt tartva lehetőséget kínál a különböző atlétikai programok, a profi sportszervezetek, valamint a szórakozóhelyek számára az ülőhelyek kialakításának és a részvételnek a gyors szimulálására.

A szurkolói élmény és elköteleződés elengedhetetlen részei a nézőkkel teli élő sportesemények. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor kezdődik el a következő futballszezon, de bárhogy is alakul a koronavírus utáni jövő, az Észak-Karolina Állami Egyetem Atlétikai Tanszéke az SAS elemzésre és helyszín optimalizációra szolgáló szoftverét használja majd a tervezéshez.

NC State csapata különböző forgatókönyveket dolgozott ki az 57 600 férőhelyes Carter-Finley Stadionnal kapcsolatban. A legfőbb szempont a közösségi távolságtartás, a kérdés pedig az, hogy a szabályok betartása mellett milyen részvételre és bevételre lehet számítani, valamint, hogy milyen kapacitással és hány ülőhellyel működhetne a stadion. Az SAS helyszínkihasználás optimalizálására szolgáló megoldása az ülőhelyek elrendezését szimulálja, így az NC State csapata is előre megtervezheti a jegyeladásokat, valamint a megfelelő részvételi arányt. Az adatmegjelenítés segítséget nyújt abban, hogy egy játéknapon

milyen módon lehet a legmegfelelőbben kialakítani az ülőhelyeket.

Átlagosan 3-7 perc alatt lehet lefuttatni a különböző ülésrendeket, így nagyon rövid idő alatt akár többféle elrendezés is szimulálható. Ennek előnye, hogy ha módosulnak a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályok, akkor a szervezetek is gyorsan reagálhatnak és más ülésrendet alakíthatnak ki.

Az elemzések különféle adatokat vesznek figyelembe, úgy, mint a folyosók, az ülések, a padok, valamint a bejáratnál és a gyep közelében találhatók ülőhelyek mérete, valamint ára. A felhasználók megadhatják, hogy a különböző csoportok milyen messze üljenek egymástól, és/vagy hogy hány személy ülhet együtt. A végeredményben az előbbiekből kiindulva nagy különbségek is keletkezhetnek. Az SAS elemzése rávilágított arra, hogy a kapacitás mindössze 15%-a van kihasználva, ha két méterre ülnek egymástól az egyedül ülő emberek. Ha viszont akár négyen is ülhetnek együtt, akkor ez az arány 30%-ra emelkedik.

Természetesen továbbra is bizonytalan, hogy ezek az ültetési tervek hogyan fognak működni a valóságban.

A szurkolók ugyanis nem szoktak egyhelyben ülni egy háromórás futballmeccs alatt. Az SAS helyszínkihasználtságot optimalizáló megoldása különböző forgatókönyvekkel számol annak megfelelően, hogy az emberek a be- és kijáratot, valamint a folyosókat is szabadon használhassák anélkül, hogy mások biztonsági zónáját érintenék. Ez egyértelműen a rendelkezésre álló férőhelyek rovására megy, de nagyon sok tényezőt figyelembe tud venni a program.

A járvány alatt a közegészségügyi iránymutatások könnyedén megváltozhatnak. A nemzeti, a helyi egészségügyi szervezetek, vagy akár különféle konferenciák is megkövetelhetik az újabb szabályok betartását.

Az SAS számos közösségi távolságtartási forgatókönyv esetén használható, így az osztálytermekben, az előadótermekben, vagy a tömegközlekedésben használt ülőhelyek kialakításánál is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!