Édesanyja emlékére

2021.01.18. 10:17

„Az űr újabb kapuja nyílt meg” a Virgin rakétájával

Repülőgép szárnyai alól indított rakétájával állított pályára műholdakat Richard Branson űrvállalkozása, a Virgin Orbit.

Forrás: Virgin Orbit

A BBC hírportáljának beszámolója szerint vasárnap a milliárdos egy régi 747-esének szárnya alól lőtték ki a rakétát, mely tíz kis műholdat szállított.

Ez volt az első alkalom, hogy repülőgépről sikerrel lőttek ki űrrakétát.

A Virgin csapata már tavaly májusban megpróbálkozott vele, ám akkor a Newton-3 motornak folyékony oxigént szállító rendszer hibája miatt a kísérlet meghiúsult.

Our favorite rocket is orbiting our favorite planet! No sweeter feeling. pic.twitter.com/bIPmUMW316

Vasárnap a rendszer hibátlanul működött. A Cosmic Girlnek nevezett, módosított 747-es a kaliforniai Mojave sivatagból szállt fel helyi idő szerint 10.50 órakor (magyar idő szerint 19.50) a Csendes-óceán felé.

Our engineers now have a ton of data to sift through... but first, maybe some champagne as a toast for Eve! We'll have more precise stats to share in the coming days. pic.twitter.com/J49WADN4W3

Valamivel kevesebb mint 60 perccel később a 10 500 méter magasan szálló gép élesen jobbra dőlt, és elengedte a szárnya alá erősített, 21 méter hosszú rakétát.

Másodperceken belül a rakéta motorja, a LaucherOne beindult, és rakéta kilőtt az űr felé. Néhány órával később megerősítették, hogy mintegy 500 kilométer magasan kibocsátotta a műholdakat.

„Az űr egy új kapuja nyílt meg éppen”

– mondta Dan Hart, a Virgin Orbit igazgatója.

We flew today in honor of Eve Branson, matriarch of the " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@richardbranson family and one of our most ardent supporters, who passed away just this month. Her name is flying among the stars today. Thanks for everything, Eve. @HollyBranson @sambranson pic.twitter.com/d2uhMj6RAX

Eve Branson, a tulajdonos minap elhunyt édesanyjának tiszteletére is küldték fel ezt a rakétát.

Neve ma a csillagok között repül, írták.

Richard Branson 2009 óta keresi azt a technológiát, mellyel betörhetne a műholdiparba, először 2012-ben, a farnborough-i nemzetközi légi kiállításon mutatta be elképzeléseit.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!