Korszakvég

2020.03.17. 06:00

Bill Gates távozik a Microsoft parancsnoki hídjáról

A Microsoft társalapítója elhagyja a cég igazgatótanácsát. Egy korszak vége.

Budapest, 1995. szeptember 2. Bill Gates, a Microsoft alapítója, fõrészvényese és elnöke a Magyar Állami Operaházban mutatja be a számítógépes cég új Windows '95 programját.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Bár bejelentése hirtelen jött, nem lett igazán meglepő. Valójában az utóbbi húsz évben Gates fokozatosan távozik az általa 1975-ben alapított társaságtól.

A hatvanöt éves Bill Gates a LinkedInen tett közleménye szerint mostantól inkább emberbaráti feladataira fókuszál.

A világ egyik leggazdagabb embere – hol ő, hol az Amazon-vezér Jeff Bezos áll a dobogó tetején – eddig is ismert volt filantropikus tevékenységéről, amelyet leginkább a Bill és Melinda Gates Alapítvány keretein belül fejt ki.

Közben a Microsoft köszöni, jól van: bár az elmúlt két évtizedben több vezérigazgató alatt működött, Satya Nadella vezetésével mondhatni reneszánszát éli.

Gate távozása beillik a decemberben megkezdett sorba, amelyben a Google társalapítói, Larry Page és Sergey Brin átadták a marsallbotot a jelenlegi vezérnek, Sundar Pichai-nak. Mind a Microsoft, mind a Google esetében a posztok átadása inkább szimbolikus jelentőségű: Pichai és Nadella egyaránt központi szerepet játszottak az új vállalati kultúrák kialakításában. Úgy tűnik, hogy a világ már régen eltávolodott azoktól a szabályoktól, amelyek szerint az alapítók építkeztek.

Bill Gates, a Microsoft elnöke a Windows 95 programot ismerteti a magyar Országházban tett látogatásán.
Fotó: Kovács Attila / MTI

Gatesre sok feladat vár: most éppen a koronavírus kapcsán is. Családi alapítványa nagyrészt eddig is az egészségügyre összpontosított, s ő volt az, aki még 2018-ban arra figyelmeztetett, hogy

„a világnak fel kell készülnie a járványokra, mint egy a háborúra”,

de a világ nincs erre felkészítve, ami mindenkit érinthet, mondta.

Gates folyamatosan dolgozik: csak a héten jelentette be a Bill és Melinda Gates Alapítvány, hogy koronavírus-tesztkészleteket szállít a Microsoft székhelye közelében lévő Seattle-i otthonokba. Az Amazon Care-rel együttműködve.

Borítóképünkön Bill Gates 1995-ben a Magyar Állami Operaházban mutatja be a Microsoft Windows '95 programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!