MI

2020.09.20. 11:03

Elkészült Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája

A kidolgozásában 250 szakmai szervezet vett részt – mondta Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) elnöke.

Forrás: Shutterstock

Fotó: PopTika

Az M1 vasárnapi műsorában hozzátette: kiemelt cél, hogy minél többen ismerjék meg a technológiát, és 2030-ig egymillióan találjanak maguknak magasabb hozzáadott értékű, mesterséges intelligenciát használó munkakört.

A stratégia szerint a mesterséges intelligencia (MI) használata 2030-ra 15 százalékot adhat hozzá a nemzeti össztermékhez Magyarországon.

Kifejtette: az MI az emberi intelligencia valamely részének leképezésére alkalmas szoftver, ami

képes támogatni, vagy autonóm módon ellátni észlelési, értelmezési, döntési, cselekvési folyamatokat.

A technológiát kiemelt gazdasági és társadalmi figyelem övezi – mutatott rá, hozzátéve: azt leginkább az áram elterjedésének használatához lehetne hasonlítani, mert alig észrevehetően van jelen a mindennapokban, és épül be szinte minden eszközbe körülöttünk. Példaként említette az orvosi diagnosztikai eszközöket, az autókat vagy a mobiltelefonokat.

A terveik közé sorolta, hogy százezer emberrel úgynevezett alapozó kurzuson ismertetnék meg a mesterséges intelligenciát. Fontosnak nevezte tudatosítani az emberekben, hogy ez a technológia az emberek munkavégzését segíti.

A stratégia elérhető az ai.hungary.com weboldalon, a portálon keresztül a technológia alkalmazhatósága mellett tájékozódni lehet a képzési lehetőségekről is – ismertette Jakab Roland, és közölte: a stratégiát kétévente felülvizsgálják, és az adott gazdasági helyzethez igazítják majd.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!