Digitália

2019.05.13. 19:13

Először készítettek háromdimenziós digitális modellt egy vízzel teli barlangról Európában - Videó

Sindelár csapata a videogrammetria nevű mérési technológiát használva - amelyben különböző szögekből készítenek kettő vagy több videofelvételt a terepről -, készítette el a háromdimenziós modellt.

Európában elsőként készítettek háromdimenziós digitális modellt egy vízzel elárasztott barlangról cseh szakemberek.


Barlangkutatók a Prágától nagyjából 100 kilométerre délre fekvő Chynovi-barlang vízzel teli járatainak nagyjából 220 méternyi szakaszáról készítettek digitális modellt.

Fotó: ČTK/tým geofyzika Jiřího ©indeláře


    

A munkálatokban részt vevő Jirí Sindelár szerint eleinte csak a barlang elárasztott részeit akarták feltérképezni, de végül olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egyszerűen és gyorsan fel lehet térképezni bármilyen elárasztott földi alatti területet.

    

A Chynovi-barlangot 1863-ban fedezték fel és 1868-ban nyitották meg a látogatók előtt. Az 1980-as években aztán amatőr geológusok a barlangrendszer alacsonyabban fekvő, vízzel teli szakaszait is feltárták.

    

Sindelár csapata a videogrammetria nevű mérési technológiát használva - amelyben különböző szögekből készítenek kettő vagy több videofelvételt a terepről -, készítette el a háromdimenziós modellt.

 


    

"A bemeneti adatok nem képek, hanem videofelvételek" - mondta Sindelár, hozzátéve, hogy a módszer jelentősen meggyorsítja a helyszíni adatgyűjtést. A szakember szerint valakinek természetesen magára kell vennie a felvevőkészüléket és be kell mennie a barlangba, de ezt csupán egyszer kell megtenni és csak annyi időre, amíg elkészülnek a felvételek.

    

"Nem mi vagyunk az elsők, akik ezzel foglalkoznak, hiszen az elmúlt két évben nagyon megugrott a fotogrammetriai módszerek alkalmazása. Csehországban és egész Európában azonban ez az első vízzel teli barlang, amelyet ezzel a módszerrel dokumentáltak. Elkészítettük a barlang digitális másolatát"  - jegyezte meg Sindelár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!