Új cél felé

2021.08.13. 09:43

Ezért nem sikerült a Perseverance marsjáró mintavétele

A marsjáró fúrója megfelelő, közel 8 centiméteres mélységig fúrt le, a furatról készült felvételek is megfelelő állapotot mutattak, a gyűjtőcső mégis üres maradt.

Forrás: NASA

Azóta a mérnökök megállapították, hogy az augusztus 5-i fúrásnál a kőzet nem volt elég erős ahhoz, hogy szilárd mintát gyűjthessen belőle a rover: az apró, poros töredékek eleve a furatban maradtak vagy kihullottak begyűjtéskor.

Update on my first sampling attempt: looks like the rock I drilled was too crumbly and broke into small fragments/powder, instead of producing an intact core. Pushing ahead to find my next target, expected to be more like rocks we cored on Earth.

— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">August 11, 2021

Ezért a marsjáró

továbbhalad a következő helyszínre, ahova a következő hónap elején fog megérkezni.

A rover és minihelikoptere, az Ingenuity felvételei szerint azon a helyen sokkal megfelelőbb lehet az üledékes kőzet a mintagyűjtésre – mondta Louise Jandura, a Perseverance mintagyűjtő projektjének vezető mérnöke.

„A hardver a parancsnak megfelelően működött, de a kőzet ez alkalommal nem volt együttműködő. Ez újra emlékeztet minket a kutatás természetére. Sohasem garantált az eredmény, mindegy, milyen alaposan vagyunk felkészülve” – fogalmazott Jandura.

A NASA 35 mintát akar gyűjteni, melyek jövőbeli missziók segítségével jutnak majd el a Földre a következő évtizedben.

Az Ingenuity mindeközben a terveknek megfelelően teljesít. Végrehajtotta 11. tesztrepülését is, amelynek során már több mint két percet töltött a levegőben és légi megfigyeléseket végzett a Jezero-kráteren, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

A városi terepjáró méretű Perseverance is ennek területén szállt le februárban.

Borítóképünkön a marsjáró által fúrt első furat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!