Ha csak úgy nem

2021.11.15. 12:18

Google: veled vagy nélküled – itt a Huawei Nova 9 okostelefon

Az amerikai szankciók által szorongatott kínai óriásvállalat hazánkban is árusítja új, felső-középkategóriás készülékét.

Forrás: Mediaworks

Hosszabb szünet után megint szép készüléket gyártott a Huawei: a Nova 9-es csupa hajlított üveg elő- és hátlapja maga az elegancia, s hogy a kerete csak fémhatású, arra soha nem jönnénk rá magunktól.

Sikerült a több árnyalatban tükröződő felületű hátlapot a méretes kameraszigettel – ami azért billeg ám, tokkal és anélkül egyaránt – úgy kialakítani, hogy a középkategóriánál jóval többet mutasson, megidézze a P40-es prémium minőségét.

Ez is szép lett

És nem csak jól mutat, hanem a dizájnon kívül

számos szempontból tényleg hozza is a felső kategória több jellemzőjét a mobil.

Az 50 MP-es főkamera a legjobb a hármas kameraegységből, részletes, színgazdag képeket lehet vele lőni, s este sem hagyja cserben a fotósokat. A spórolás inkább az ultraszéles (szerintünk inkább szélesnek nevezhető, de nem ultra) 8 MP-es látószögű kamerán, s a nem túl hasznos, 2 MP-es mélységérzékelőn érhető tetten. A 32 MP-es szelfikamera remekül muzsikál, s a 4K-s (30 fps) videofelvétel pedig mindkét oldalon adott. Mint már megszokhattuk, a Huawei kameraszoftvere pedig sokféle extra módra képes.

Mindössze 7,77 mm vastag és körülbelül 175 g súlyú a készülék,

a kijelző alatti ujjlenyomat olvasó tízből tízszer elsőre működik.

Könnyen megbocsátható a nem túl combos 4300 mAh akkumulátora, mivel a 66 W-os gyorstöltési technológiájával erős félóra alatt nulláról teljesen feltölthető.

A 6,57 hüvelykes kijelző 1,07 milliárd szín megjelenítésére képes, támogatja a 120 Hz-es képernyőfrissítést, a 300 Hz-es érintéses mintavételi gyakoriságot és a P3 színskálát – gyakorlatilag rezzenésmentesen dobálja fel és futtatja a megnyíló programokat.

Az amerikai megszorítások miatt viszont a készülék csak a 4G szabványt tudja.

Meglepő fordulat, hogy a készülék nem a Huawei régen harangozott saját fejlesztésű operációs rendszerével, a HarmonyOS operációs rendszerrel érkezik, hanem androidos HMS felülettel – sajna a Google szolgáltatásai, vagyis a Play Áruház és annak összes szoftvere kivételével.

Van másik?!

Persze a HMS már szinte minden feladatra készen kínál saját, versenyképes megoldást a navigációtól a kép- és videószerkesztőn át a mesterséges intelligenciával működő szoftverekig. Aki nem elégedik meg a beépített saját AppGallery programjaival, némi szemhunyás kíséretében – mert kissé azért a szürke zónában – simán beszerezhet majdnem minden Google alkalmazást a Petal alkalmazás segítségével.

Azok vakarhatják a fejüket, akik megszokták a Google appjait, vagy netán elő is fizettek azokra. Nekik nyújt megoldást a Huawei által nem támogatott, de azért az alkalmazásai között megtűrt GSpace program, amely egy külső, ismeretlen harmadik fél közbeiktatásával

simán meghekkeli a Google-t és a Play Áruház kapui megnyílnak a Huawei Nova 9-nek a telepítésre.

A bevállalósak megtapasztalhatják, hogy a Nova 9-et például „Nova 8X”-nek ismeri föl a Google és – egyetlen csuklás nélkül települ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!