Fekete tükör

2021.01.18. 21:51

Halál utáni életet kínál a Microsoft szabadalma

Bár kevésbé hangzatos nevet kapott, a projekt erről szól.

Forrás: Shutterstock

Simán elmehetne a netflixes Black Mirror új epizódjának, hiszen leegyszerűsítve,

a Microsoft a technológiával azt akarja megvalósítani, hogy halálunk után chatbotként támadjunk fel.

Világnézet szerint megoszlanak a vélemények, hogy merre tartunk, amikor meghalunk. Mint kiderült, a Microsoftnak vannak ötletei, hogyan hidaljuk át az elmúlás problémáját.

Decemberben az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (USPTO) szabadalmat adott a cégnek egy olyan technológia leírására, amelyben egy adott élő személy csevegőrobotját hozhatják létre az illető életéből kinyert adatok, információk, közlések feldolgozásával.

Hogy igazán „eleven” legyen a virtuális személyiség, a Popular Mechanics szerint a célszemély összes közösségi médiás tevékenységét, képeit, videóit, beszédhangját, üzeneteit, leveleit feldolgozzák, s hogy tökéletes lehessen az illúzió, a hátramaradottakhoz két- vagy háromdimenziós képben fog megnyilvánulni.

Aki látta, abban joggal idéződhet fel a Black Mirror lidércnyomásos fejezete. A „Be Right Back” epizódban az autóbalesetben meghalt Ash hívogatja a barátnőjét, SMS-ekben írogat neki. Persze nem Ash, hanem egy mesterséges intelligenciával életre keltett változata kapaszkodik rá a virtuális túlvilágról – annyi bizonyos, hogy a dolgok igen furcsává válnak.

Az új Microsoft szabadalom arról szól, hogy kiképezhetik a mesterséges, öntanuló intelligenciát bedobó chatbotot, hogy úgy társalogjon, mint az illető – igen, még akkor is, ha már meghalt.

Nem ez az első próbálkozás, már működnek az egyszerűbb chatbotok, okos sírkövek: a Microsoft azonban olyan méretű és képességű vállalat, amely alkalmasint

képes felnyitni a kérdéssel kapcsolatos etikai problémák Pandóra szelencéjét.

Ez a szolgáltatás ugyanis messze túl lép azon, amikor eltávozott szeretteink fotóit, videóit őrizzük és közösségi oldalát fenntartjuk. A mesterséges intelligencia bedobásával a halott egyfajta új életre kel: korábbi gondolkodási-fogalmazási mechanizmusának felhasználásával saját, új gondolatai lesznek. Nem csupán visszamondja a rögzítetteket, hanem önállóan fogalmaz és ítélkezik, régebben soha el nem hangzott véleményt alkot és kreatívan érzelmeket nyilvánít.

Ha mindez valamilyen formában megvalósul, a technikai innováció adatvédelmi, magánéleti, jogi problémák egész seregét zúdíthatja ki abból a bizonyos szelencéből.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!