Digitália

2014.03.03. 11:57

Interneten is elérhetők népszámlálások adatai

Szerdán szabadon hozzáférhetővé teszik a magyarországi történeti népszámlálások adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Könyvtár honlapján - közölte a KSH hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint a KSH Könyvtár és az Arcanum Adatbázis Kft. együttműködésével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött Népszámlálási digitális adattár (Néda) a 18. és a 20. század vége között megtartott magyarországi népszámlálások és mikrocenzusok 362 kötetét közli több mint 128 ezer oldalon. A gyűjteményt a teljesség igénye nélkül kiegészítették néhány, a külföldi népszámlálások anyagából a KSH által készített összeállítással - tették hozzá.


A magyarországi népszámlálási adatok összegyűjtését, rendszerezését, feldolgozását és publikálását 1867-es megalakulása óta végzi a KSH. Kiemelték: a népszámlálások felbecsülhetetlen értékű információval szolgálnak az adott időszak társadalmi viszonyairól. Adataik nélkülözhetetlenek a gazdasági és politikai döntéshozók, a társadalomtudósok, a gazdaság-, népesség-, társadalom- és helytörténészek munkájához.

A népszámlálások anyaga felöleli egyebek mellett az alapvető családszerkezeti, foglalkozási, kisebbségi, felekezeti és infrastrukturális adatokat az országostól a települési szintig. "Ezek együttes, közös felületen történő szolgáltatása a magyar társadalom fejlődésének jobb megértését teszi lehetővé" - hangsúlyozta közleményében a KSH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!