Nem várt meglepetéssel

2021.11.03. 18:00

Letölti? A Squid Game nagyon menő és …

A Squid Game (Nyerd meg az életed) koreai túlélő drámasorozat már a megjelenését követő hónapban a Netflix legnézettebb televíziós sorozata lett több mint 111 milliós nézőszámával.

Attendees cosplay with costumes of Netflix popular show Squid Games during the third day of the SOFA (Salon del Ocio y la Fantasia) 2021, a fair aimed to the geek audience in Colombia that mixes Cosplay, gaming, superhero and movie fans from across Colombia, in Bogota, Colombia on October 14, 2021.

Forrás: AFP

Fotó: Sebastian Barros

Látva a nézők érdeklődését, az interneten megjelentek a jól ismert csalások. A Kaspersky szakemberei a Squid Game-hez kapcsolódó kifinomult, élesben alkalmazott leggyakoribb fenyegetésekre, többek között trójai vírusokra, reklámszoftverekre és halloweeni jelmezekre szóló adathalász ajánlatokra figyelmeztetnek.

Töltsön le egy Squid Game epizódot...és mellé egy kis malware-t

A 2021. szeptember-októberi időszakban több tucat különböző kártékony fájlt találtak a weben, melyek nevében szerepelt a Squid Game.

Az elemzett esetek zömében további kártékony programok telepítésére képes trójai letöltőprogramokat találtunk, de más trójai vírusok és reklámszoftverek is felbukkantak. A kiberbűnözők például ezt a módszert alkalmazták:

az áldozat a sorozat első játékának animált verzióját láthatta, ezzel párhuzamosan láthatatlanul elindult egy trójai program,

amely adatokat tudott lopni a felhasználók különféle böngészőiből, visszaküldve azokat a támadók szerveire. Az egyik mappában létrehoztak egy parancsikont is, amelyik minden egyes rendszerindításkor el tudta indítani a trójai programot.

A Kaspersky emellett mobileszközökre fejlesztett, ugyancsak a Squid Game-et kiaknázó malware-eket is talált. Egy Squid Game epizód letöltésének reményében a felhasználó trójai programot tölt le. Amikor az alkalmazás elindul az eszközön, akkor feladatok végrehajtására kéri a vezérlőszervert.

Ilyen lehet például, hogy nyisson meg egy lapot a böngészőben, vagy hogy küldjön SMS-t a vezérlőszervertől kapott telefonszámokra. Ezt a trójai programot nem hivatalos alkalmazásáruházakban és különféle portálokon terjesztik más népszerű alkalmazások, játékok és könyvek álcája alatt.

Squid Game-es jelmezek eladók!

A Halloween közeledtével sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy melyik karakter bőrébe bújjanak az idei ünnepen. A kiberbűnözők persze igyekszenek kihasználni ezt. Megfigyelések szerint sok Squid Game-hez kapcsolódó kamu áruház kezd megjelenni. Ezek hivatalos áruházakként állítják be magukat, és a legtöbbjük a szereplők által a sorozatban viselt ruhákat utánzó jelmezeket kínál megvételre.

Aki azonban ezeken a weboldalakon vásárol, azt kockáztatja, hogy nem kapja meg a terméket, és még a pénzétől is megszabadítják. Ráadásul az áldozatok végül még a banki és a személyes azonosító adataikat is elárulják a kiberbűnözőknek, ugyanis megkérik őket a kártya- és a személyes adataik – többek között az e-mail-címük, a lakcímük és a teljes nevük – megadására.

Squid Game-es termékek vásárlását kínáló adathalász weboldal

Vegyen részt a Squid Game-ben online...és veszítse el hitelesítő és banki adatait

A Squid Game streamelését kínáló „klasszikus” adathalász oldalak mellett sok olyan weboldalt is találtunk, amelyeken a játék online verziójában lehet versenyezni a fődíjért, 100 BNB-ért (Binance coinért).

Talán mondani sem kell, hogy a játékos sosem kapja meg a beígért díjat, és a végén ellopják az adatait, vagy letölt egy kártékony programot.

Adathalász oldal, amelyen a Squid Game online játszható 100 BNB értékű nyereményért

„Csak idő kérdése volt, hogy a Squid Game az új slágercsalivá váljon. Mint bármely más népszerű téma esetében, a kiberbűnözők jó érzékkel találják el, hogy mi fog működni és mi nem. Most, hogy ekkora felhajtás van a Squid Game körül, megfigyeltük, hogy sok adathalász oldal kínál eladásra a sorozat karakterei által viselt jellegzetes ruhákat jelmezként, míg mások a sorozatban látott játékok online játszására invitálják a felhasználókat.

Az áldozatok végül elveszítik az adataikat és a pénzüket, és kártékony programokat telepítenek az eszközeikre. Rendkívül fontos ezért, hogy a felhasználók ellenőrizzék a weboldalak hitelességét, amikor streamelni szeretnék a sorozatot vagy ahhoz kötődő termékeket szeretnének vásárolni” – fejtette ki Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

Így kerülhetik el, hogy kártékony programok és csalások áldozatául essenek:

  • A személyes adatok megadása előtt mindig ellenőrizzék a weboldal hitelességét, és csak hivatalos weboldalakon nézzenek vagy töltsenek le filmeket. Alaposan ellenőrizzék az URL formátumát és a cégnév helyesírását.
  • Figyeljenek oda a letöltendő fájlok kiterjesztésére – egy videófájlnak soha nincs .exe vagy .msi kiterjesztése.
  • Használjanak megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Security Cloudot, amelyik azonosítja a kártékony csatolmányt és blokkolja az adathalász weboldalakat.
  • Kerüljék az olyan hivatkozásokat, amelyek a tartalom megjelenés előtti megnézésének lehetőségét ígérik, és ha bármilyen kétségük merül fel a tartalom hitelességével kapcsolatban, ellenőrizzék a szolgáltatónál.
  • Borítóképünkön beöltözött Squid Game rajongók

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!