Digitália

2017.12.13. 15:01

Magyar fejlesztésű a világ egyik legfejlettebb, látáskutatásban alkalmazott szoftvere

A játékipar fejlesztéseit - játékprogramok, VR - állították az orvosbiológia szolgálatába.

A szem ideghártyájával, a retinával kapcsolatos élettani kutatások során az ideghártyára különböző, esetenként igen összetett fénymintázatokat vetítenek, miközben bizonyos idegsejt-típusok elektromos válaszát mérik. A retinában több sejtréteg is található, melyek számottevő jelfeldolgozást hajtanak végre. Adott sejttípusok reagálnak például a fény be vagy kikapcsolására, vagy bizonyos irányba mozgó fényfoltokra.


A Frontiers in Neuroinformatics tudományos folyóirat december 13-án közölte egy, magyar kutatók részvételével készült szoftver leírását, amely a látás folyamatával kapcsolatos élettani vizsgálatokat könnyíti meg.

 

A GEARS nevű programcsomag nemzetközi együttműködés keretében valósult meg (Szécsi László, BME-Budapest, Kacsó Ágota, BME-Budapest, Günther Zeck, NMI-Reutlingen, Hantz Péter PTE-Pécs, korábban FMI-Basel).


A szoftver jelentősen leegyszerűsíti a bonyolultabb, síkbeli fénymintázatok programozását, pontosabbá teszi azok kivetítését, továbbá hozzáférést biztosít a számítógépek grafikus kártyájának igen jelentős számítási kapacitásához. Így akár valós időben is lehetséges egy fénymintázaton összetett matematikai műveletek révén képfeldolgozást végezni.


Szécsi László egyetemi docens, a szoftver vezető fejlesztője elmondta, hogy a megjelenítő eszköz és a mérési elektronika precíz, szinkronizált vezérlésének megoldása mellett a fő kihívást a szoftver teljes tudományterületeket átfogó képességhalmazának összeállítása jelentette.

 

A fejlett játékprogramok és a virtuális valóság a számítógépes grafika csúcsteljesítményei: a grafikus kártyák fejlődését is leginkább a játékipar hajtja. Az általunk kifejlesztett szoftver ezen területek legújabb fejlesztéseit állítja az orvosbiológia szolgálatába

- magyarázta Szécsi László.


Hantz Péter tudományos főkutató, a csapat munkájának koordinátora, kisállatok retinájának elektrofiziológiai vizsgálata útján tesztelte a szoftvert.

Mindig lenyűgözött, hogy a retina milyen érzékeny <>. Nem egyszer a mérések során tapasztalt apró, köznapi értelemben érzékelhetetlen eltérések vezettek el minket a programcsomag tökéletesítéséhez.



A GEARS nevű szoftver ingyenesen letölthető a www.gears.vision honlapról.


A programcsomag a retina és látással kapcsolatos idegpályák működésének mélyebb megismerésén, bizonyos szembetegségek gyógyításán dolgozó kutatók munkája mellett a fényérzet és az inger viszonyát vizsgáló pszichofizikus szakemberek munkáját is segítheti.


A cikk a svájci kiadású, rangos tudományos folyóirat honlapjáról tölthető le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!