Próbálja ki!

2020.09.15. 15:26

Meddig fogunk élni? A webes élettartam-kalkulátor megmondja

Bár természetesen jobb játéknak tekinteni ezeket a fejlesztéseket, egy szempontból mégis érdemes próbát tenni velük.

Forrás: Shutterstock

Kit ne érdekelne, hogy a szüleit, nagyszüleit követi majd, vagy hosszabb életre számíthat? Hogy mennyit köszönhet a személyes genetikai meghatározottságának, s mennyit az életmódjának?

A várható élettartam-kalkulátorokba mindössze be kell vinni – őszintén – pár, az egészségi állapotunkkal, a testmozgásunkkal, fizikai állapunkkal kapcsolatos adatot, s a program már köpi is ki magából a még várható időnket.

Meglehetősen egyszerű, talán túlzottan is az. Mégis, ha másra nem nem is jók, abban bizonyosan segítenek a különféle

egyszerűbb vagy bonyolultabb scriptek, netán mesterséges intelligenciával dolgozó élettartam-kalkulátorok,

hogy szembenézzünk egy kicsit az életmódunk következményeivel. Félreérthetetlenül figyelmeztetnek ugyanis bennünket az elhízás veszélyeire, az elfogyasztott egészséges táplálékok arányainak fontosságára.

Például kipróbálhatjuk a Project Big Life által működtetett, itt elérhető Life Expectancy Calculatort, ami bizony némileg jobb táplálkozással, rendszeresebb testmozgással évekkel-évtizedekkel hosszabb életet számol ki. A feltett kérdéseket már kezdő angol nyelvismerettel is meg lehet válaszolni.

Nyilván nem számolhat a Project Big Life rákkal, vírussal, balesettel.

De úgy tűnik, hogy csupán pár szerencsésebb döntés, több zöldség, gyümölcs fogyasztása, lemondás a cigarettáról a fejlesztők szerint máris sokat ígér – igaz, bölcsesség, vagy izgalmas élet nem kerül szóba az oldalon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!