Ne töltse le!

2021.07.28. 06:00

Pofátlan átverés a neten keringő Windows 11 telepítő

Tartózkodjunk ettől az „ingyenes” telepítőfájltól, ha az új Windows 11-et akarjuk kipróbálni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár a Windows 11 év végére talán ott lehet minden legális Windows 10-et futtató (és a technikai feltételeket teljesítő) számítógépen, az igen csinosra sikeredett új operációs rendszer sokakat arra csábít, hogy még a hivatalos megjelenése előtt kipróbálják.

Rosszindulatú támadók kihasználják az oprendszer körül támadt izgalmat

– figyelmeztet a Windows Central.

A hamis telepítőfájl hirtelen támadt, nagy népszerűségére először a Kaspersky figyelmeztetett. Az internetet körbejáró, átverős Windows 11-es telepítők ugyanis rosszindulatú programokat helyeznek el a számítógépeken.

Az egyik ismert támadás a 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe nevű fájlt használja. Ez a valóságos Windows méreténél jóval kisebb, 1.75 GB-os fájl szemre pontosan úgy települ, miként azt az igazi Windows telepítő varázslójától megszokhattuk:

itt a piros zászló, ne próbáljuk ki, malware települ a gépre!

Aki nagyon kíváncsi a Windows 11-re, érdeklődését legálisan és ingyen is kielégítheti: egyszerűen csak regisztráljuk magunkat a Microsoft Insider oldalán és már telepíthetjük is. Ez hivatalos változat, működik a Windows Update is benne: munkára használatos számítógépre mégsem ajánljuk, hiszen még béta.

Vállalkozó kedvűek futtathatják a 11-est a Windows 10 ablakában is virtuális gép segítségével.

Ha csak nézegetni akarjuk az operációs rendszert, akkor például az alábbi videó hat percben bepillantást nyújt:

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!