Tíz perc alatt elkészül az ország kedvenc ropija

Ha sós nassolnivaló, akkor itthon a hamisítatlan nógrádi ropi az etalon. A nagy kedvenc elkészítésébe most a Vasárnapi Bors is betekinthetett, és kiderült: a siker kulcsát az adja, hogy a dolgozók a szívüket és a lelküket is beleteszik minden egyes pálcikába.

Ki gondolná, hogy egy viszonylag kis üzem látja el a mindenki által szeretett Nógrádi Sós Pálcikával – vagy, ahogy azt a köznyelvben mindenki ismeri: ropival – az egész országot? No, ez így nem teljesen igaz, hiszen másik két helyen is munkálkodnak a pálcikák előállításán. A központ a nógrádi Salgótarjánban található, ahol 1971 óta, szinte megállás nélkül mennek a gépek, hogy legyen mit ropogtatniuk a magyaroknak.

A Bors most lépésről lépésre meg is nézhette, hogy hogyan is készül a hamisítatlan nógrádi ropi, munkatársainkat pedig valósággal lenyűgözte az a régi technológia, ami meglátásunk szerint a modern gyártósorokkal is képes felvenni a versenyt.

Így készül

A salgótarjáni üzemben két gyártósoron dolgoznak. Ezek nem automatizáltak, így fontos a csapatmunka. Jelenleg kizárólag csak hölgyeket alkalmaznak, ők jelentik a ropik szívét és lelkét. Az egyik munkagép egy 1971-es, német gyártmányú modell, ami egy igazi klasszikus darab.

Fotó: Vaskó Tamás/borsonline.hu

Egy műszakban akár 6 ezer tasak nógrádi ropi is elkészülhet, ami a három gyár teljesítményét összeadva napi 80 ezer is lehet. Egy sima zacskóban körülbelül 38 szál van, de a lényeg inkább az, hogy mindenképp elérje a 45 grammot.

A ropik alapja a liszt. Egy keverőedénybe 20 kiló kerül, majd jön hozzá olaj, cukor, élesztő, margarin, só, plusz annyi víz, amennyit felvesz. Az arányok természetesen titkosak. Az összetevők aztán a dagasztógépbe kerülnek, majd némi pihentetés után irány a gyártósor – kalauzolja a Bors munkatársait az üzem vezetője, Turiné Bácskai Julianna.

A ropitészta bekerül egy nyújtógépbe, ami összegyúrja, megadja a vastagságát, és méretre vágja. A ropikat egy fényesítő anyaggal vonják be, majd sóval szórják meg.

Fotó: Vaskó Tamás/borsonline.hu

Fényesítés és sózás után kerülnek a gép sütőrészlegébe a nyers pálcikák, ahol 5 percig pirulnak, míg aranybarnák nem lesznek. A két végük mindig egy kicsit jobban megsül, de ez a nógrádi ropi különlegessége.

Sütés után némi hűtést kapnak a ropik, majd jöhet a csomagolás az igazi, klasszikus tasakokba, és végül irány a bolt.

szponzorált tartalom
MVM EDISON 2020 – Verseny az innovatív megoldásokért
3970 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 3 krónikus beteg
Eddig 2245-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 1183 főre csökkent. 
Így veszi át az uralmat Soros György az amerikai utcákon
Az elmúlt napokban több amerikai közéleti szereplő is megszólalt azzal kapcsolatban, milyen szerepe lehet Soros Györgynek.
Bemutatkozott a Volkswagen kiskategóriás szabadidő-kupéja (videó)
Dél-Amerikában fejlesztették, de Európában is gyártani és forgalmazni fogják.
Egyelőre az erőnlétüket kell visszaszerezniük a szentesi vízilabdásoknak
Immár munka mellett folytatja pályafutását a Metalcom Szentes magyar bajnok centere.
Történelmi térképalbumot jelentet meg a KSH
Az album eddig még nem publikált térképeket és tudományos ismeretterjesztő tanulmányokat is tartalmaz.
A technológiai és kapacitásfejlesztések segítenek átvészelni a járványhelyzetet
Három és fél ezer cég tervez befektetni.