Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A 10 legveszélyesebb kábítószer

Szinte nem telik el úgy egy esztendő, hogy ne jelenne meg egy újabb és minden korábbinál veszélyesebbnek számító drog. Ilyen az eddig ismeretlen, a Facebook "F" betűjével ellátott szer is. Persze az új drogok veszélyességét nagyban fokozza, hogy hatóanyagai a fogyasztók számára nem ismertek.

A gyártók folyamatosan változtatják az összetevőket, ezzel is igyekeznek kijátszani a tiltólistákat, miközben a hatóság - a helyzetből adódóan - folyamatos késésben van. Ezért fontos a megelőzés. Összeszedtük, mely drogok számítanak a legveszélyesebbnek.

A legfrissebb tanulmányok a legveszélyesebbnek járó első helyre teszik az alkoholt és "előkelő helyen" rangsorolják a dohányt is, de mi most a legális szereket nem listázzuk. Ezzel együtt teljes mértékig igaz, hogy az alkoholizmus és az erős dohányzás szinte biztosan korai halálhoz vezetnek.

1. Krokodil

A krokodil brutális szer. Mellékhatása, hogy gyakorlatilag belülről kifelé elrohad az ember húsa. Húsevő drog néven is emlegetik, nem véletlenül. A krokodil egy dezomorfin-származék, durvább a heroinnál is, de nagyobb baj, hogy foszforral, esetleg sósavval elegyítik. A dezomorfin nyugtató hatása mintegy 8-10-szer erősebb a morfinénál, és 3-4-szer nagyobb a heroinénál. Szerencsére Magyarországon nem elterjedt, inkább Oroszországban használják, ahol a heroin olcsóbb kiváltása miatt fogyasztják.

2. Heroin

A heroin még mindig az egyik legdrágább és legveszélyesebb drog. Használata rövidtávon csökkenő mentális funkciókat, viszketést és a fájdalomérzet csökkenését váltja ki, hosszú távon pedig tüdőbetegségeket, vérrög kialakulását, göcsöket, májkárosodást és szívproblémákat okoz. Ezt a félszintetikus drogot morfinból állítják elő. A heroin függőségi potenciálja nagyon magas, mind fizikai, mind lelki értelemben. A test egyszerűen kívánja a szert, ezért a leszoktatás hosszadalmas és igencsak fájdalmas folyamat.

 

 

3. Az ördög lehelete

Ez a kábítószer törli a memóriát, és megszünteti a szabad akaratot. Alapanyaga a szkopolamin, amelyet a belénekből és a maszlagokból nyernek ki. A szkopolamin túladagolása bénulást és halált is okozhat. Mivel szagtalan és íze sincs Kolumbiában például előfordult, hogy Az ördög lehelete nevű szerrel fújtak arcon áldozatokat, akik néhány perc alatt magatehetetlenné váltak.

4. Metamfetamin vagy Speed

A legveszélyesebb "disco-drog" a metamfetamin. A használó izgalmi állapotba kerül, felpörög, cselekvési kényszer lesz úrrá rajta. Könnyen okoz függőséget. A szer fokozza az asszociációs készséget, szűkíti az ereket, emeli a vérnyomást, amely akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet. Hosszú távú hatásai között szerepel az agresszió növekedése, ingerlékenység, cukorbetegség, fogszuvasodás látásromlás és akár a vakság is. A függőknél általában mániás depressziós tünetek is kialakulnak, nem véletlen, hogy a metamfetamin-függők negyede öngyilkosságot követ el.

5. Kokain

Az egyik "legmenőbb" kábítószer a kokain. A szer az agy ingerületátvivő anyagaira, a dopaminra és a szerotoninra hat. Eufóriát vált ki, ugyanakkor szív - és légzési elégtelenséget, szívrohamot válthat ki. Agyvérzést is okozhat. A rendszeres használóknál paranoia és skizofrénia is kialakulhat. A tévhittel ellentétben a kokain igenis kiválthat függőséget, igaz leginkább "csak" pszichikait. Szintetikus formája a crack, amely pipában szívva rendkívül káros a tüdőre.

6. Angyalpor Fenciklidin, vagy PCP

A Fenciklidin egy hallucinogén hatású drog. Erősen hat az idegrendszerre, egyes kutatások szerint agykárosodást is okoz. A hallucinációk és zavart gondolkodás mellett a fogyasztót kényszerképzetek és kiszámíthatatlan viselkedés jellemzik. Emiatt gyakorlatilag megjósolhatatlan mi történik a használóval.

7. Oxikodon

Az oxikodon valójában dezmetil fentanilból készül, amelyről azt tartják, hogy a 80-szor erősebb a morfiumnál. Két éve Kanadában felszámoltak egy droglabort, ahol extrém erős kábítószereket készítettek, ezek között volt az oxikodon is. Egyébként itt már találtak olyan tablettát, amelyre a Facebook "F" betűjét nyomták.

8. Mefedron, Kati, Fürdősók, Bath Salts

Néhány éve tiltott szer a mefedron, vagy a Kati, az egyik legnépszerűbb partidrog. Azért nagyon veszélyes, mert az extasy-val, az amfetaminnal vagy az MDPV-vel ellentétben még nem nagyon derült ki, hogy milyen károsodást okoz az agyban vagy a szív-érrendszerben. A mefedron-tartalmú szereket fürdősóknak is szokták nevezni, de még mielőtt valaki szaladna a közeli drogériába fürdősóért, ez csupán a szer beceneve, nevét onnan kapta, hogy hasonlít a valódi fürdősóra.. Hatása a heroin és az amfetamin ötvözésére, mások szerint az extasy-ra emlékezet. Az egyszerűség kedvéért sokak szerint ez az a kábítószer, ami miatt meztelenre vetkőzött őrültekről számolnak be olykor a híradások.

9. Ketamin

A ketamin egy nagyon erős érzéstelenítő szer, mesterséges kóma előidézésre is használja az orvostudomány. Negatív hatásai között kell említeni az emlékezetkiesést, depressziót, hallucinációt, és légzési zavarokat, de a vérnyomást is növeli. Erős függőséget okoz, a rendszeres használat a szer utáni sóvárgást idéz elő. Halálközeli érzést is kiválthat az úgynevezett K-lyuk hatás. A ketamint, akárcsak a GHB-t nemierőszak-drogként is használják, mert az áldozatot lelassítja és közömbössé teszi.

10. Barbiturátok

A barbiturátok nyugtató, altató és görcsoldó gyógyszerek, de manapság kerülik a használatát súlyos függési potenciálja miatt. Hatásai között a zavartságot és a kockázatos viselkedést említik, de hosszú távon memóriavesztést, máj és szívkárosodást, légzőszervi problémákat és a kómát lehet említeni. A függők gyakorlatilag hipnotikus állapotba kerülve leszedálják magukat vele, miközben túladagolása halálos is lehet.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a stressz? Ezek az ételek segíthetnek

Stressz hatására a vitaminok és ásványi anyagok gyorsabban ürülnek a szervezetből, vannak azonban ételek, amelyekkel pótolhatjuk ezeket. Tovább olvasom