Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

A fahéjolaj segíthet a fertőzések leküzdésében

Nagy szükség van az antibiotikumok alternatívájának kifejlesztésére, hogy kezelni lehessen a szuperbaktériumok okozta krónikus fertőzéseket.
A jelenlegi kezeléseknek egyre ellenállóbb fertőzésekkel szemben egy ausztrál kutató szerint a fahéjolaj nyújthat megoldást.

Sanjida Halim Topa, a Swinburne-i Műszaki Egyetem tudósa felfedezte, hogy a fahéjaldehid, a fahéjolaj egy fontos komponense, amely az illóolaj egyedi illatát adja, meggátolja a biofilm - mikroorganizmusok egybefüggő bevonatot képező sejtjeiből álló hártya - képződését, amely makacs fertőzéseket okoz és a leghatékonyabb antibiotikumoknak is ellenáll.

A mikrobiológus szerint nagy szükség van az antibiotikumok alternatívájának kifejlesztésére, hogy kezelni lehessen a szuperbaktériumok okozta krónikus fertőzéseket.

"Mikor a baktériumok biofilmet képeznek, az hajlamosabb kiépíteni az antibiotikum-rezisztenciát, tehát nem az a cél, hogy megöljük a baktériumot, mert az csak még agresszívebbé teszi, hanem hogy megzavarjuk" - magyarázta Topa.

"Amikor a gyerekek játék közben nagy felfordulást csinálnak, nem azt kérjük tőlük, hogy ne játsszanak, hanem elmondjuk neki, hogy mik a szabályok, és ezzel befolyásoljuk a viselkedésüket. Valami ilyesmit csinálunk a fahéjolajjal is" - fűzte hozzá a tudós.

Bár a fahéjaldehidet nem használja széles körben a gyógyszeripar, Topa szerint sokféle bőrfertőzéshez nagyon széles körben lehetne alkalmazni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születéstől lenne mód megelőzni az 1-es típusú diabéteszt

Születéstől lenne mód megelőzni az 1-es típusú diabéteszt
Százból egy újszülött olyan génekkel jön világra, amelyek miatt nagy a kockázata nála az 1-es… Tovább olvasom