Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Átgondolandó lépések fogyókúra előtt

A fogyás gyakran csak elhatározás kérdése. El kell határozni, hogy fogyni akarok, és okosan meg kell tervezni a fogyás módját. Mit kell ehhez ismerni?
A BMI testtömegindex értékelése felnőtt esetében: 19 alatt sovány, 25-ig normál, 29 fölött túlsúly, 30 fölött elhízott. Van az indexnek nemre és korra finomított változata is. Még egyszerűbb és megbízható módszer a derékkörfogat mérése a köldök magasságában. Férfiaknak 94, nőknek 80 cm alatt az ideális, 102, illetve 88 cm érték vagy efelett jelentősen nő az elhízáshoz társuló szövődmények előfordulása.

Elsősorban a szív-, érrendszeri (szív-, agyinfarktus, magas vérnyomás), anyagcsere- (cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek. Az orvosi szakirodalom is utal rá, hogy a daganatos betegségek kialakulása túlsúlyosaknál gyakoribb.

A hármas szabály

Fogyni csak akkor lehet, ha negatívba fordul a kalóriaegyensúly, vagyis a bevitt kalóriát meghaladja a felhasznált kalória mennyisége. Ezt háromféleképpen érhetjük el. Csökkentjük a bevitt kalóriát vagy fokozzuk a felhasználását, de leghatásosabb a kettő együtt. A napi kalóriaszükséglete egy felnőtt embernek átlag 1300 kcal. Átlagos mozgás esetén a napi kalóriaszükséglet nőknél az alapanyagcsere 1,6-szerese, férfiaknál pedig 2,2-szerese.

Energiaforrások

A szénhidrát és a fehérje, ezek 1 grammjából 4 kcal szabadul fel, és zsír, 1 grammból 9 kcal. A szervezet számára hasznos energiát az elfogyasztott étel és ital szolgáltatja. Az egészséges táplálék tartalmaz szénhidrátot, fehérjét, zsiradékot, folyadékot, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet.

Fogyásmatematika

A helyes táplálkozáshoz ki kell számolni a szükséges napi kalóriát, ami napi fizikai tevékenységünk függvénye, és ha fogyni akarunk, ebből le kell számítani 500 kalóriát. Még jobb, ha csak 250 kalóriával kevesebbet eszünk, a maradék napi 250-et pedig mozgással adjuk le. Ez biztosítja a heti 1 kg-os fogyást.

Szerzőnk családorvos

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példátlanul gyorsan öregszik a világ népessége

Példátlanul gyorsan öregszik a világ népessége
2050-ig a jelenlegi 8,5 százalékról 17 százalékhoz közeli szintre emelkedhet a 65 éven felüliek… Tovább olvasom