Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Az immunrendszerrel intéztetnék el a rákot

Az úgynevezett monoklonális antitestekkel végzett modern immunterápia a kezeltek mintegy 20 százalékánál biztosít hosszú távon hatást több ráktípus esetében is.
Az úgynevezett monoklonális antitestekkel végzett modern immunterápia a kezeltek mintegy 20 százalékánál biztosít hosszú távon hatást több ráktípus esetében is. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint azonban a férfiaknál jobban hat, mint a nőknél.

Fabio Conforti, a milánói Európai Onkológiai Intézet kutatója és munkatársai húsz olyan klinikai tanulmány adatait foglalták össze, amelyeket összesen 11 351, előrehaladott állapotú rákbeteggel végeztek immunellenőrzőpont-blokkolók (immuncheckpoint-inhibitors; ICI) segítségével. A kezeltek 67 százaléka férfi volt. A tudósok a Lancet Oncology című szaklapban mutatták be eredményeiket, amelyek szerint a rák ellen immunterápiában részesült férfiaknál 28 százalékkal alacsonyabb a halálozási arány, mint azoknál, akik nem kaptak kezelést. A nőknél viszont csak 14 százalékkal csökkent a halálozás kockázata.

A tudósok kutatásukkal felhívták a jövőbeli tanulmányok szerzőinek figyelmét arra, milyen kiemelt fontossággal bír, hogy a rák ellen alkalmazott immunterápia kutatásában az eddigieknél több nő vegyen részt. Elképzelhető, hogy a nők és férfiak esetében különböző stratégia lehet célszerű - emelték ki.

A modern immunterápia abban áll, hogy a monoklonális antitestek révén lebénítják azokat a folyamatokat, amelyek megakadályozzák, hogy az érintettek immunrendszere megfelelő aktivitással lépjen fel a tumor ellen.

Az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) néhány hete Genfben tartott tüdőrák-konferenciáján bemutatták például az előrehaladott úgynevezett nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő páciensek kezelési eredményeiről készült hároméves adatokat. Ezek szerint az immunterápiát kapottak 32,2 százaléka élt két év után, míg a hagyományos kemoterápiát kapottaknak csak 16,6 százaléka. Három év után a túlélési arányszám 18,7 és 10 százalék volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorstesztet fejlesztettek ki az ebolavírus kimutatására

Gyorstesztet fejlesztettek ki az ebolavírus kimutatására
A teljes tesztidő kulcsfontosságú tényező a betegség kezelésében, mivel a mintavétel után a pácienst… Tovább olvasom