Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete megújítaná a gyógyszer-finanszírozást

A szakmai szervezet következő javaslata egy egyszerűbb, kiszámíthatóbb és gyorsabb gyógyszerbefogadási rendszer kialakítására vonatkozik, és arra, hogy egy-egy befogadási folyamat ne húzódjon el évekig.
Hárompontos javaslatcsomagot dolgozott ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) a gyógyszer-finanszírozás megújítására, javaslatukat eljuttatják a kormánynak.

Holchacker Péter, az iparági szereplőket tömörítő szervezet igazgatója csütörtökön újságíróknak elmondta, a gyógyszerkassza 40 milliárd forintos megerősítését, a gyógyszerbefogadások egyszerűbbé tételét, valamint a gyógyszeripari különadó egészségügyre történő kizárólagos felhasználását javasolják.
    
Kifejtette: az állam az elmúlt 12 évben nettó értéken nem növelte a gyógyszerekre fordított közkiadások mértékét, a költségvetés gyógyszerkiadásra reálértéken 20 milliárddal kevesebbet költ, mint 2008-ban, ha pedig a V4-országok GDP-arányos átlagához szeretnénk felzárkózni, további 20 milliárd forint pluszforrásra lenne szükség. Úgy vélte, ha ez a hiányzó 40 milliárd forint megjelenne a rendszerben, azt az innovatív terápiák befogadására lehet felhasználni.
    
A szakmai szervezet következő javaslata egy egyszerűbb, kiszámíthatóbb és gyorsabb gyógyszerbefogadási rendszer kialakítására vonatkozik, és arra, hogy egy-egy befogadási folyamat ne húzódjon el évekig. Úgy látják, a gyógyszerbefogadási kérelem benyújtásától számítva egy éven belül az érdemi döntésnek meg kellene születnie. Jelezte, a 2016-os gyógyszerbefogadásokat követően több mint két évet kellett várni új befogadás kihirdetésére, és jelenleg is több mint 70 készítmény vár az újabb döntésre, miközben Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Szlovákiában évente átlagosan 16 új hatóanyag került be a támogatott készítmények körébe - tette hozzá.
    
A gyógyszergyártókat évek óta sújtó iparági különadókkal kapcsolatban a szövetség javaslata az, hogy - bár annak mértékét nem tartják indokoltnak -, legalább felhasználása legyen strukturált. A befizetett különadókból olyan intézkedések születhetnek, amelyek javítják az ellátás hatékonyságát, ilyen például különböző betegregiszterek létrehozása és működtetése vagy a gyógyszeres terápiák korai hozzáférését biztosító programok megvalósítása.
    
Emellett szorgalmazzák, hogy a Magyarországon folyó klinikai kutatások költsége számítson k+f ráfordításnak, és annak egy része a különadóból leírható legyen - ismertették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WHO: kétéves koruk előtt ne nézzenek semmilyen képernyőt a gyerekek

WHO: kétéves koruk előtt ne nézzenek semmilyen képernyőt a gyerekek
Kettő és négy éves kor között is legfeljebb napi egy órát. Tovább olvasom