Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

ENSZ: csecsemők milliói szívnak "mérgező" levegőt

A szennyezett levegő nemcsak a tüdejüket, hanem az agyukat fejlődését is károsíthatja, kihatással lehet az egész életükre.
A világon mintegy 17 millió csecsemő szív rendkívüli mértékben szennyezett levegőt, ami nemcsak a tüdejüket károsíthatja, hanem az agyuk fejlődését is, ami egész életükre kihatással lehet - hívta fel a figyelmet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A Danger In The Air című, szerdán közzétett jelentés szerint a "mérgező" levegőnek kitett, egyévesnél fiatalabb gyermekek közül 12,2 millió Dél-Ázsiában, 4,3 millió pedig Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében él. 

Az UNICEF műholdfelvételek alapján állapította meg, mely térségekben haladja meg a levegő szennyezettsége legalább hatszorosan a nemzetközileg elfogadott küszöbértéket. 

A világon 136 millióra tehető az egyévesnél fiatalabb gyermekek száma, így az UNICEF-statisztika azt jelenti, hogy minden nyolcadik gyermek él olyan szennyezett levegőn, amely miatt visszamaradhat a fejlődésben. 

Anthony Lake főigazgató rámutatott, hogy egy gyermek életében az első 1000 nap kritikus jelentőségű az agy fejlődése, így a tanulás, a növekedés és általában az életrevalóság szempontjából.

Lake szerint sok figyelmet szentelnek a gyermekek oktatásának, de fontos, hogy az agyuk is megfelelően tudjon fejlődni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó illat, jó egészség: tudja, hogy melyik 2 illóolajat tudja közvetlenül a bőrön használni?

Jó illat, jó egészség: tudja, hogy melyik 2 illóolajat tudja közvetlenül a bőrön használni?
Teafaolajjal fertőtleníthetünk, levendulaolajjal sebet gyógyíthatunk az aromaterápia segítségével.… Tovább olvasom