Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Ezért veszélyes a hosszan tartó ülőmunka

Gerincferdülés bármely korban kialakulhat, de ha figyelünk a testtartásunkra és a figyelmeztető jelekre, könnyen elejét vehetjük a problémának. Nagyon fontos például, hogy milyen sportot választunk.

A gerincoszlop tartja meg az egész emberi testet: erős izmok tapadnak rá, ezeknek fontos szerepük van az egyenes tartásban és a mozgásszervrendszerünk működésében, emiatt nagyon fontos, hogy egészséges maradjon. Sajnos gyakran már gyermekkorban is kialakulhatnak deformációk, ennek például egyik oka a helytelen  iskolatáska használata is lehet. Dr. Wimmer Ágnes ortopéd szakorvos, manuálterapeuta nap mint nap tapasztalja, hogy nagyon sok fiatal szenved a gerinc különböző tartási zavaraitól.

A rossz tartáshoz gyakran társul lúdtalp

– A gyermekek gyakran fáradékonyak, izomzatuk rossz tónusú, erőtlen. A rossz tartáshoz gyakran társul lúdtalp, illetve X térd. Ezen statikai hibákat gyermekeknél ortopédiai segédeszközökkel korrigáljuk és ezután tornáztatni, mozgáskészségüket növelni, sportoltatni kell őket, így várható nagy részüknél tartásuk javulása. Nehezebb a feladatunk a gerincferdülésben szenvedő fiatalok esetében – tudjuk meg a szakorvostól, akit arról is kérdeztünk, ha a gerincferdülésen, illetve annak deformációján lehet-e még felnőttkorban segíteni?

A gerinc melletti izmokat ki lehet lazítani, például mágneses, akupunktúrás kezeléssel. A manuálterápia során a szakember tapintással megkeresi az elmozdult csigolyákat – gerincferdülés esetén szinte mindig találni ilyet –, mert a megfelelő állapot visszaállítása után lesz csak igazán hatékony a gyógytorna.

A gyógytorna szerepe jelentős, hiszen azokat az izmokat, amelyek a gerincet stabilizálják, beleértve a mély hasizmokat is, erősíti. Ha netán a problémát letapadt izom vagy izomzsugorodás okozza, azokat is lazítjuk, nyújtjuk.

Hatékonyak lehetnek a különböző masszázsok is – érvel dr. Wimmer Ágnes, aki saját praxisában együtt dolgozik egy koreai masszőrrel, aki bizonyos esetekben akupresszúrás masszázzsal javít a gerincbántalmakon. A gerinc melletti kis izmokat is ki tudja tapintani, és átgyúrni. Ennek segítségével is rengeteget egyenesedik a gerinc, és javul a komfortérzet.

 

A lúdtalp és a gerincferdülés sok esetben együtt jár.

 

Rossz testtartás, ülő munka

Előfordul, hogy a fejízületeknél lévő aszimmetriák – a fejet nem tudjuk az egyik irányba jól mozgatni – fenntarthatnak egyfajta gerincferdülést azáltal, hogy az idegrendszer fals, vagyis féloldalas információt kap az izmok rossz beidegződése miatt. Sokszor, ha ezeket a felső nyaki ízületeket helyre tesszük, már ettől is egyenesedik a gerinc – magyarázza a doktornő.

Fontosnak tartja, hogy az emberek ne csak akkor menjenek orvoshoz, ha már nagy fájdalmaik vannak, mert már akkor nagyobb károsodások, visszafordíthatatlan elváltozások is kialakulhattak. Ha még nincs látható probléma, csak esetleg kisebb panaszok, akkor már érdemes szakorvoshoz fordulni, mert ilyenkor még minimális odafigyeléssel kezelhetők a tünetek. Ez különösen fontos azoknál, akik ülőmunkát végeznek, hiszen egész nap a számítógép előtt eleve merevebben tartják magukat. A nyaki, illetve a derékrész nagyobb terhelést kap, emiatt is kialakulhatnak kisebb eltérések. Ezek apró tünetek formájában jelentkeznek, az emberek még nem is érzékelik a jeleket, viszont a szakember felismeri, és viszonylag egyszerű kezeléssel orvosolja.

Nem szabad ész nélkül edzeni!

– Egyszer beültem egy bemutató órára egy iskolapadba, és alkalmam volt hátulról megfigyelni, milyen testtartással ülnek a gyerekek. Sokkoló volt számomra, hogy szinte mindenki kivétel nélkül görnyedten ült. Azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy gyereknek, főleg egy kisiskolásnak fárasztó végigülnie egy tanórát, ezért nagyon hasznos, ha pedagógus óra közben is megmozgatja egy kicsit a diákokat.

A gerincferdülés megelőzése és kezelése szempontjából nem mindegy, hogy milyen sportot választunk, illetve a választott sportot szakszerűen végezzük-e. Jó példa erre a kondizás, hiszen ha valaki megfelelő technikával és mértékben erősíti hátizmait, jót tesz vele, hiszen azok segítenek a helyes testtartás megvalósításában. Viszont ha helytelenül végezzük, túl nagy súlyokkal a gyakorlatokat, komoly gerinc- és csigolyasérüléseket lehet vele okozni.

– Fiatal férfiaknál tapasztalom, hogy ész nélkül fognak hozzá a súlyzós edzésekhez, ezért tanácsolom nekik, hogy kellő felkészüléssel, elővigyázatossággal fogjanak a sporthoz. A derekat pedig fokozottan védeni kell – fejezi be az ortopéd szakorvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb dél-koreai orvost fertőzött meg a MERS

Az utóbbi négy napban a kórtól megbetegedettek közül senki sem halt meg. Tovább olvasom