Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Grillparti: árt a korom, egészségesebb a bográcsozás

Kerti partiktól zajos és szagos a kertváros: ki grillezik, ki barbecue-zik, más nyárson sütöget. A dietetikus szerint mindhárom eljárás káros lehet, de választhatjuk a kisebbik rosszat, a szárnyast vagy a halat.

Az utcákat járva jó időben gyakran megcsapja orrunkat a kerti sütögetés illata, összefut a nyál a szánkban, persze csak ha nem olvastunk össze az interneten fűt-fát a káros sültekről. Az IPA felmérése rámutat: a legszívesebben húsféléket grillezünk, a kedvenc a csirke, a hamburger, a hotdog és a steak. A grillezés mellett népszerű a barbecue is.

Hangsúly a mértéken

A füstölt áruk, sajtok, felvágottak, húsok tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagokat, de mértékkel fogyaszthatunk belőlük a dietetikus szerint. A lényeg, hogy ezekből az alacsonyabb só- és magasabb hústartamú, zsírszegény termékek kerüljenek a tányérunkra.

– Tényleg egészségtelen a grillezés és a barbecue-zás (rövidítve BBQ), mert az így készült húsoknak magas lesz a pörzsanyag-tartalmuk – mondta Szenteczki Magdolna. A dietetikustól azt is megtudtuk, egészségkárosító hatásuk attól is függ, milyen gyakran és mennyit fogyasztunk az így sütött ételekből: néhány nyári grillparti még nem betegít meg.

Rákkeltő hatásúak ugyan ezek az ételek, de egyéni érzékenység kérdése, kinek mekkora mennyiség elfogyasztása káros – a dohányzás ennél jóval súlyosabb problémát jelent – fogalmazott a szakember, aki a kerti sütögetések egy-két előnyét is megemlítette. A grillpartik fogásaihoz ugyanis több salátát fogyasztunk, míg a grillezett zöldségek esetében kevesebb károsító anyag szabadul fel.

 

 

Rövidítsük a sütési időt

Az említett káros pörzsanyag, ami a sültek intenzív, piros színét adó fehérjékből áll, karcinogén hatással bír – ahogy a füstöltáruk is. Ez azt jelenti, hogy elfogyasztásukkal olyan anyagok kerülnek a szervezetbe, amelyek képesek a tumorképződést előidézni, vagy annak gyakoriságát megnövelni. Minél kisebb a sütési idő, annál kevésbé károsak a grill- és barbecue-ételek, ezért a gyorsan elkészülő húsokat javasol kerti sütögetésre a dietetikus: a hal és a baromfihús sütésekor ugyanis kevesebb rákkeltő anyag szaporodik fel. Hároméves kor alatt a magas pörzsanyag-tartalmú ételeket nem ajánlja a szakember, az idősebbeknél is ügyeljünk az óvatosabb fűszerezésre, és részesítsük előnyben esetükben is a halakat és a baromfit.

Ha buliszervezés közben szempont az egészség, ne hezitáljunk sokat. A grillezés és a barbecue, sőt a tárcsán sütés egészségre gyakorolt hatása között nincs jelentős különbség, de a bográcsozás majdnem ugyanolyan egészségügyi szempontból, mintha bent főznénk.

A lazaság betegséghez vezethet

Ám a szakember tanácsait ne csak 30 Celsius-fok fölött szívleljük meg: a szezonon kívül is "találkozunk" grill- vagy barbecue-összetevőkkel különböző zacskós, előre elkészített fűszerkeverékeknek és olajoknak formájában. – Sokkal jobb lenne, ha zöld fűszereket használnánk, a sütésre szánt húsoknak pedig külön jót tesz, ha előre bepácoljuk friss növényekkel, sima olajjal: így tovább rövidíthetjük a sütési időt, kevesebb káros pörzsanyag keletkezik. A fűszerkeverékek azonban rengeteg sót és számos ízfokozót tartalmaznak, ami allergiás reakciókat is előidézhet – figyelmeztetett Szenteczki Magdolna.

Mi több, egyes élelmiszer-higiénikusok szerint a kerti sütögetés során elkészített húsdarabok közül minden ötödik nincs kellően átsütve, ami komoly kockázattal jár. A lazaság betegséghez vezethet: a salmonella, a campylobacter, az e.coli, az entero- és a staphylo coccusok hasmenéses, hányásos tüneteket okozhatnak, amelyek a gyermekeknél, az idősebbeknél, és a legyengült immunrendszerűeknél súlyos következményekkel is járhatnak.

Melyik micsoda?

A grillezés az ételek nyílt lángon történő elkészítését jelentő eljárás, magyarosan szokás rostélyon sütést érteni alatta. A rostély ez esetben egy, a parázs fölé helyezett, lábakon áll vasrácsot jelent, erre helyezik a grilleznivalót.
 A "fordított grillezés" a broiling, amikor a hőforrás (valamilyen hősugárzó) a sütnivaló felett található.
A nyárson sütés trendibb neve a roasting: ez a nyílt lángon sütés legősibb változata.
A barbecue a grillezés speciális formája, amikor parázs fölött grillezünk, hogy a húst vagy egyéb sütött anyagot füst is érje, ne csak hő vagy közvetlen láng. A normál grillezéshez képest ez sokkal lassúbb sütést jelent.

Egészségtippek a kerti sütögetéshez

A húsok mellé mindig tálaljunk zöldségeket is, a legkedvezőbb, ha nyersen, salátaként fogyasztjuk ezeket!
A grillezés egészségesebb változata a fóliában sütés. Ízes és alacsony kalóriatartalmú ételeket készíthetünk vele. A "csomagokat" pedig grillrácsra is, és a parázsba helyezve is süthetjük. Használjunk a pácoláshoz, sütéshez friss fűszernövényeket, hiszen sokuk gyógyító, az emésztést könnyítő hatással bír. Ilyen a kömény, a majoránna, a kakukkfű, a bazsalikom és a rozmaring. Minden munkafolyamat után mossunk kezet a már említett fertőzések elkerülése érdekében, otthonunktól távol sütögetve pedig legyen nálunk fertőtlenítő kendő!

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így használhatja okosan a klímát

A nem megfelelően karbantartott klíma az autókban, az irodákban, és otthonunkban is komoly veszélyeket rejthet magában. Tovább olvasom