Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Gyorstesztet fejlesztettek ki az ebolavírus kimutatására

Gyorstesztet fejlesztettek ki az ebolavírus kimutatására
A teljes tesztidő kulcsfontosságú tényező a betegség kezelésében, mivel a mintavétel után a pácienst hazaküldik és mintegy három napot kell várakoznia az eredményre.
Egy ausztrál kutató új gyorstesztet fejlesztett ki az ebolavírus kimutatására, amely segíthet feltartóztatni a Kongói Demokratikus Köztársaságban a közelmúltban újonnan megjelent betegséget.

"Ez a vizsgálat mintegy 30 percet vesz igénybe. Egyszerű vérvétel után a mintát a helyszíne megvizsgálják, és az orvosok azonnal tudják, hogy az embereknek szükségük van-e kezelésre, megfigyelésre vagy karanténra - mondta Ameh James, az ausztráliai Sunshine Coast Egyetem (USC) kutatója, a gyorsteszt létrehozója.

A teljes tesztidő kulcsfontosságú tényező a betegség kezelésében, mivel a mintavétel után a pácienst hazaküldik és mintegy három napot kell várakoznia az eredményre. Ezalatt könnyen megfertőzheti családját és másokat - magyarázta a szakember, aki a Virology Journal című folyóiratban mutatta be munkáját.

A szakember szerint most az a legfontosabb, hogy anyagi támogatást szerezzen kutatásaihoz, hogy a szükséges felszerelést eljusson az érintett térségekbe és kiképezzék az embereket azok használatára, ezzel megakadályozzák a fertőzés terjedését.

"Adatokat is fogunk gyűjteni ahhoz, hogy megszerezhessük a hatósági engedélyt a teszt használatára járvány esetén" - tette hozza.

A vérzéses lázzal járó súlyos betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, legvalószínűbb, hogy denevérek terjesztik. A fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés útján terjed. A betegség halálozási aránya egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. A legsúlyosabb ebolajárvány több mint 11 ezer 300 halálos áldozattal járt 2014-15-ben Nyugat-Afrikában. A Kongói Demokratikus Köztársaságban az ebola újabb megjelenése az elmúlt napokban 23 ember életét követelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ábel Anita megszabadult ruháitól, hogy másokat felszabadítson - fotó

Ábel Anita megszabadult ruháitól, hogy másokat felszabadítson - fotó
A színésznő és televíziós műsorvezető ruha nélkül, virágokba öltözve állt a kamerák elé, hogy… Tovább olvasom