Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Három éve szó szerint vért izzad egy nő

Tízmillióból egy embert érint a rendellenesség.
Egy 21 éves nőnél rendkívül ritka rendellenességet diagnosztizáltak, ami miatt az arcán és a tenyerén vért izzad. Miután beutalták a kórházba, az olasz orvosokat megdöbbentette az eset, mivel nem találtak semmilyen bőrelváltozást a páciensen - írja a Canadian Medical Association Journal. Az orvosok szerint nem volt különösebb kiváltó oka a spontán vérzéseknek, így a nő tapasztalataira hagyatkoztak, aki szerint alvás és aktív fizikai tevékenység végzése közben jelentkeztek a szokatlan tünetek. Ráadásul a vérzések csak fokozódtak a stresszes időszakokban, és akár 5 percig is tarthattak.

A fiatal nő a rendellenesség miatt a négy fal közé kényszerült, társasági életet nem tudott élni, súlyos depressziós zavarokkal és pánikbetegséggel küzdött.
Forrás: Canadian Medical Association Journal
Forrás: Canadian Medical Association Journal

Számos teszt után az orvosok megállapították, hogy a nő vérsejtjei és véralvadási funkciói normálisak, végül hematohidrosist betegséget diagnosztizáltak, ami tízmillióból csak egy embert érint. Az orvosok a propranolol nevű béta-blokkolóval kezelték a nőt, amivel lényegesen sikerült csökkenteni a tüneteket, de teljesen nem tudják megállítani azok jelentkezését.

Jacalyn Dufflin, kanadi orvostörténész és hematológus először szkeptikus volt az esettel kapcsolatban, attól tartott, hogy az olasz orvosokat csak ugratják. Az orvosi szakirodalom tanulmányozása után azonban belátta, hogy a rendellenesség ugyan ritka, de nagyon is valóságos.

Bár keveset tudunk a betegségről, úgy gondolják, hogy a szorongás idézi elő, ami miatt a verejtékmirigyeket körülvevő erek pattanásig feszülnek, így a vér a verejtékkel együtt távozik a bőr felszínére.

(Independent)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkos mosogatógép

A mosogatógép a háziasszonyok életét megkönnyítő egyik leghasznosabb találmány, egyes tárgyakat… Tovább olvasom