Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Hazaengedték a kórházból Nimát és Dawát - fotók

Hazaengedték a kórházból Nimát és Dawát - fotók
Maratoni műtét során választották szét a 15 hónapos sziámi ikreket.
Elhagyhatták hétfőn a kórházat a 15 hónapos bhutáni ikerlányok, akik több mint két héttel ezelőtt sikeres szétválasztó műtéten estek át Ausztráliában.

A babakocsiban ülő kislányokat édesanyjuk, Bhumcsu Zangmo tolta ki hétfőn a kórházból, miközben köszönetet mondott mindenkinek, aki október 2-i megérkezésük óta segített lányai életének megváltoztatásában.

A törzsüknél összenőve világra jött kislányok, Nima és Dava Pelden arccal egymás felé születtek, egy májon osztoztak, ülni nem tudtak, állni igen, de csak egyszerre.

A melbourne-i Royal Children's Hospital 18 szakembere vett részt november 9-én a több mint hatórás műtétben, amely során sikeresen szétválasztották a lányok máját.

A Joe Crameri vezette operálócsoport számára nagy kihívást jelentett a lányok hasának rekonstrukciója.

Crameri hétfőn újságíróknak elmondta, hogy a lányok "felépülése kitűnően ment" és mindketten remekül boldogulnak már egyedül.

Az orvoscsoport követhette, ahogy a műtét óta a kislányok lassan önállósodtak, függetlenedtek egymástól.
Bhumchu Zangmo bhutáni no és tizenöt hónapos sziámi ikrei, Nima és Dawa elhagyja a Melbourne-i Királyi Kórházat 2018. november 26-án. Fotók: MTI/EPA/AAP/Ellen Smith
Bhumchu Zangmo bhutáni no és tizenöt hónapos sziámi ikrei, Nima és Dawa elhagyja a Melbourne-i Királyi Kórházat 2018. november 26-án.
Fotók: MTI/EPA/AAP/Ellen Smith
"Láttuk, mennyire felzaklatta őket eleinte, hogy a testvérük nincs a közvetlen közelükben. Néhány hét alatt azonban önbizalomra tettek szert és erőre is kaptak. Csodát fog tenni velük, ha más kisgyerekek közé kerülnek" - mondta Crameri.

Állni egyelőre nem tudnak, ehhez tovább kell erősödniük és meg kell tanulniuk egyedül egyensúlyozni. Egy Melbourne-höz közeli kisvárosban folytatódik a lábadozásuk.

Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra. Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon.

A bhutáni családot a Children First Foundation nevű, ausztrál székhelyű jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be és Victoria állam állta az operáció 350 ezer ausztrál dolláros (72 millió forint) költségeit.

A család valószínűleg hamarosan visszatérhet a himalájai országba, amely a világ egyik legelzártabb, legszegényebb államának számít.

A melbourne-i gyermekkórházban 2009-ben már sikerrel hajtottak végre hasonló életmentő műtétet, akkor két bangladesi ikerlányt, Trisnát és Krisnát választották szét 32 órás munkával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha ön nő, több műszakban dolgozik és egészségtelenül él, fokozottan veszélyezteti a cukorbetegség

Ha ön nő, több műszakban dolgozik és egészségtelenül él, fokozottan veszélyezteti a cukorbetegség
A rendszertelen éjjeli műszak és az egészségtelen életmód különösen magasra emeli a 2-es típusú… Tovább olvasom