Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Hazamehetett a kórházból Saybie, a világ legkisebb súlyú újszülöttje

A kislányt decemberben segítették világra az anya terhességének 24. hetében császármetszéssel egy San Diegó-i kórházban.
Egészségesen hazatérhetett egy öthónapos csecsemő, aki a világ legkisebb súlyú újszülöttjeként mindössze 245 grammal jött világra egy San Diegó-i kórházban - közölte a kórház szerdán.

Az Iowai Egyetemen vezetett nemzetközi nyilvántartás szerint ő a legkisebb, életben maradt újszülött a világon. Az nem zárható ki, hogy voltak nála kisebbek is, akikről a nyilvántartást nem értesítették.

A kislányt decemberben segítették világra az anya terhességének 24. hetében császármetszéssel a San Diegó-i Sharp Mary Birch Kórházban.

Az anyát azután vitték kórházba, hogy rosszul lett. Terhességi toxémiát állapítottak meg nála, ami veszélyeztette a baba és az anya életét is, ezért sürgősségi császármetszés mellett döntöttek.

Az orvosok a szülés után azt mondták az édesapának, hogy talán egy órája lesz a lányával, amíg életben marad. "Az egy órából kettő lett, majd egy nap, aztán egy hét" - mesélte az anya a kórház által közzétett videófelvételen.

A család engedélyt adott történetük közlésére, de nem akarták, hogy a nevüket nyilvánosságra hozzák. Azt kérték, nevezzék a kislányt Saybie-nek, ahogy a csecsemőápolók hívták.

"Azt mondogattam, nem éli túl, csak 23 hetes" - emlékezett vissza az anya.

A kislányt születése után a kórház koraszülött intenzív részlegén gondozták. Miután szépen fejődött és gyarapodott, májusban elérte a 2500 grammos súlyt, így édesanyjával hazaengedték.

Búcsúzáskor az ápolónők apró, négyszögletes kalapot nyomtak a kislány fejébe, amilyet a diplomaosztón viselnek a diákok.

A kórház szerint Saybie esetében nem történt semmiféle súlyos komplikáció, ami az ilyen rendkívül kis súllyal született koraszülötteknél előfordul, sem agyvérzése, sem tüdő- vagy szívproblémája nem volt.

Saybie előtt egy 2015-ben Németországban született csecsemő volt a világ legkisebb súllyal, 252 grammal született babája.

(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dohányzásmentes Világnap 2019 - a dohány és a tüdő egészségének összefüggései

Dohányzásmentes Világnap 2019 - a dohány és a tüdő egészségének összefüggései
A dohányzás tüdőrákot okozhat, de a tüdőrák nem az egyetlen légzőszervi betegség, ami a dohányzás… Tovább olvasom