Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Kiderült, milyen hatással van szervezetünkre a közlekedési zaj

Ijesztő eredményre jutottak a németországi Mainzi Egyetem munkatársai.
Sejtszinten van romboló hatással az ember szervezetére a vonatok, repülőgépek és autók zaja, növelve a szívbetegséghez vezető tényezők kockázatát.

A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban hétfőn közölt tanulmány készítői olyan korábbi vizsgálatokat elemeztek, amelyek az érredszer csökkent működéséhez vezető molekuláris mechanizmusokat mutattak be.

A kutatók ezenkívül számba vették a zaj okozta szív- és érrendszeri betegségek kialakulását igazoló bizonyítékokat, a zaj emberi szervezetre gyakorolt, hallást nem érintő következményeit, valamint azok szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait.

A szakemberek arra jutottak, hogy a zaj olyan stresszválaszt indít be, amelyben a vegetatív idegrendszer részét képező szimpatikus idegrendszer izgalomba jön, növekszik a hormonszint, és végső soron érrendszeri károsodáshoz vezet.

A kutatók szerint az eredményeik megerősítik azon feltételezést, hogy a közlekedési zajok hozzájárulnak a szívbetegséget okozó tényezőkhöz: a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásához, mivel a zaj összefüggésben van egyebek között az úgynevezett oxidációs stresszel (a szabadgyökök és az antioxidáns védőrendszerek közötti egyensúly megbomlása), az érrendszer működési zavarával és az anyagcsere-rendellenességekkel.

A kutatók megvizsgáltak néhány, a közlekedési zaj csökkentésére használt stratégiát, és megállapították, hogy például az alacsony zajkibocsátású gumiabroncsok, valamint a légi közlekedés időnkénti szüneteltetése segítenek csökkenteni az akár veszélyes szintű zajt is, de más stratégiákra is szükség van.

"Mivel a népesség egyre nagyobb százaléka van kitéve a már veszélyes mértékű közlekedési zajnak, ezért az annak csökkentését célzó új fejlesztések és szabályozások fontosak a közegészség szempontjából" - húzta alá Thomas Münzel, a németországi Mainzi Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét évvel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható az Alzheimer-kór

Már hét évvel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható lehet az Alzheimer-kór egy memóriateszttel, amelyet egy brit egyetem tudósai fejlesztettek ki. Tovább olvasom