Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Ön tudja, mi a különbség fagylalt és jégkrém között? A Nébih megmondta!

Ismeretterjesztés a Nébih termékteszt-oldaláról.

A fagylalt

A fagylalt és jégkrém közti első, és nagyon markáns különbség a Nébih termékteszt-oldala szerint, hogy a fagylalt vendéglátó-ipari termék, amely jellemzően a fogyasztás helyszínén készül. Fontos, hogy cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet csak fagylaltnak nevezni.

A fagyi lehet hagyományos, kézműves, amelyet cukrászmester készít, de lehet porfagylalt is - utóbbinál az iparilag előállított porkeveréket vízzel való hígítás után fagyasztják. Készülhet hideg eljárással vagy pasztőrözéssel. A fagylalt hőmérséklete nem emelkedhet mínusz 8 fok fölé, amíg át nem adják a fogyasztónak.

A fagylalt fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejből vagy vízből, illetve engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokból (pl. habosítók, sűrítők), zamatosító anyagokból (a fagylalt ízét jellemzően meghatározó élelmiszer pl. gyümölcsök stb.) áll össze.

A jégkrém

A jégkrém csomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, szállítanak, és árusítanak.

Előállítása hőkezeléssel, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd ezt követő fagyasztással történik. Meghatározó összetevői elsősorban a tejből származó fehérje és zsiradék. Ízesítőanyagok (pl. kókuszreszelék, dió, mogyoró), engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, zselatin, illetve gyümölcslé, gyümölcsvelő, sűrítmény vagy egyéb feldolgozott gyümölcskészítmény adható hozzá.
 

Fagylalt vagy jégkrém választásakor érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:

  • A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet. Mind a fagylaltnál, mind a jégkrémnél nagyon fontos a megfelelő hűtés.
     
  • A jégkrém esetében az állaga (jégkristályosodása, deformálódása) különösen fontos szempont mert ennek alapján megállapítható, hogy előzőleg már felolvadt-e, és előfordulhatott-e az újrafagyasztása.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

"Biológiai drónokat" vetnek be a rákos sejtek az immunrendszer elleni harcukban

Ezek a biológiai drónok a vérben cirkuláló exoszómák, kicsiny vezikilulomok, amelyek fel vannak… Tovább olvasom